Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τις αρχαιότερες ενδείξεις άσκησης γεωργίας στα έντομα

Φωλιά τερμιτών

Μια διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων έχει ανακαλύψει τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα «καλλιέργειας μυκήτων», μέσα σε απολιθωμένες φωλιές τερμιτών ηλικίας 25 εκατομμυρίων ετών, στη νοτιοδυτική Τανζανία. Οι παλαιοντολόγοι περιγράφουν τα ευρήματα τους σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Οι τερμίτες είναι από τις πιο ποικίλες και οικολογικά σημαντικές ομάδες των εντόμων στα σύγχρονα οικοσυστήματα, καθότι παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο ως φυσικοί αποικοδομητές των φυτικών ιστών.

Μέλη της υποοικογένειας τερμιτών Macrotermitinae καλλιεργούν μύκητες του γένους Termitomyces σε λεγόμενους «κήπους», σε υπόγειες φωλιές ή θαλάμους, βοηθώντας στη μετατροπή του φυτικού υλικού σε μια εύπεπτη πηγή τροφή των τερμιτών.

Οι επιστήμονες είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το DNA από τους σύγχρονους τερμίτες για να εκτιμήσουν την προέλευση της συμπεριφοράς καλλιέργειας του μύκητα, πίσω τουλάχιστον 25 με 30.000.000 χρόνια πριν, όταν συνέβη η εξημέρωση του προγόνου του Termitomyces από τον πρόγονο του Macrotermitinae.

Τα απολιθώματα από την νοτιοδυτική Τανζανία, επιβεβαιώνουν την πιο πάνω χρονική περίοδο, επιτρέποντας στους παλαιοντολόγους να καταγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ των τερμιτών και των μυκήτων. Αυτή η συμβιωτική σχέση πολύ πιθανό να τροποποίησε σημαντικά το περιβάλλον και το τοπίο.

« Η προέλευση αυτής της συμπεριφοράς πιθανότατα είχε μια βαθιά επίδραση στο τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά συγκεντρώθηκαν πέρα από το τοπίο, που επηρεάζουν την εξέλιξη των ζώντων οργανισμών της Αφρικής», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Η μετάβαση προς τη γεωργία αύξησε το φάσμα των πιθανών ενδιαιτημάτων τόσο για τους τερμίτες και τους οικόσιτους μύκητες, κάτι μου μοιάζει πολύ με τους ανθρώπους και τις εξημερωμένες καλλιέργειές τους, δεκάδες εκατομμύρια χρόνια αργότερα».

Παραπομπές

Roberts E.M. et al. Oligocene Termite Nests with In Situ Fungus Gardens from the Rukwa Rift Basin, Tanzania, Support a Paleogene African Origin for Insect Agriculture. PLoS ONE (2016).DOI: 10.1371/journal.pone.0156847

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *