Παλαιοντολόγοι βρήκαν απολιθωμένο εγκεφαλικό ιστό δεινοσαύρου

Απολιθωμένος εγκέφαλος δεινοσαύρου

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geological Society of London, ότι ανακάλυψαν τον πρώτο γνωστό παράδειγμα απολιθωμένου εγκεφαλικού ιστού από ένα δεινόσαυρο.

Το απολίθωμα, το οποίο μελετήθηκε από μια διεθνή ομάδα παλαιοντολόγων, εμφανίζει διακριτές ομοιότητες με τους εγκεφάλους των σύγχρονων απογόνων των δεινοσαύρων, των πουλιών και των κροκόδειλων.

«Οι πιθανότητες διατήρησης εγκεφαλικού ιστού είναι απίστευτα μικρές, έτσι ώστε η ανακάλυψη αυτού του δείγματος είναι εκπληκτική», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Ο απολιθωμένος εγκέφαλος προέρχεται πιθανός από ένα είδος παρόμοιο με τον Ιγκουανόδοντα (Iguanodon), ενός μεγάλου φυταφάγου δεινόσαυρου που ζούσε σε μια περιοχή που τώρα είναι η Ευρώπη μεταξύ 135 και 120 εκατομμυρίων χρόνων πριν κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο.

Μια χρονική ακολουθία που περιγράφει την ιστορία απολίθωσης του εγκεφαλικού ιστού του δεινόσαυρου

Μια χρονική ακολουθία που περιγράφει την ιστορία απολίθωσης του εγκεφαλικού ιστού του δεινόσαυρου

« Το μικροσκόπιο σάρωσης ηλεκτρονίων αποκάλυψε λεπτομερείς δομές, που ερμηνεύονται ως ίνες μηνίγγων, αιμοφόρα αγγεία (συμπεριλαμβανομένων των τριχοειδών) και ενδεχομένως επιφανειακούς ιστούς του φλοιού, τα οποία έχουν αντικατασταθεί από φωσφορικό ασβέστιο ή μορφοποιημένο ανθρακικό μικροκρυσταλλικό σίδηρο», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Οι διαστάσεις του δείγματος υποδεικνύουν ότι προήλθε από ένα οργανισμό με μήκος σώματος 4 με 5 μέτρα και ως εκ τούτου ίσως προέρχεται από την ομάδα των δεινοσαύρων Barilium που έφτανα σε μήκος μέχρι τα 8 μέτρα ή από την ομάδα Hypselospinus που έφτανε τα 6 μέτρα μήκος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο λόγος που αυτό το κομμάτι του εγκεφαλικού ιστού έχει τόσο καλά διατηρηθεί είναι διότι βρέθηκε σε ένα πολύ όξινο και χαμηλού οξυγόνου περιβάλλον αμέσως μετά τον θάνατο του δεινόσαυρου. Αυτό επέτρεψε στους μαλακούς ιστούς να απολιθωθούν έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν.

Παραπομπές

Martin D. Brasier, David B. Norman2, Alexander G. Liu, Laura J. Cotton, Jamie E. H. Hiscocks, Russell J. Garwood, Jonathan B. Antcliffe, David Wacey. Remarkable preservation of brain tissues in an Early Cretaceous iguanodontian dinosaur. Geological Society of London (2016). DOI: 10.1144/SP448.3

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *