Παλαιοντολόγοι αναγνώρισαν στα απολιθώματα ένα φυτό που είναι ίσως ένα από τα πρώτα ανθοφόρα φυτά στη Γη

iupaleobotan

Παλαιοντολόγοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχουν αναγνωρίσει ένα φυτό του γλυκού νερού, το οποίο έχει ηλικία 125 με 130 εκατομμυρίων χρόνων, ως ένα από τα πρώτα ανθοφόρα φυτά στη Γη.

Η ανακάλυψη, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στην υποτιθέμενη μορφή του ενός από τα πρώτα λουλούδια του πλανήτη, γνωστά ως αγγειόσπερμα.

«Η ανακάλυψη αυτή εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την πρώιμη εξελικτική ιστορία των ανθοφόρων φυτών, καθώς και το ρόλο των φυτών και της ζωής των ζώων», δήλωσε ο David Dilcher, καθηγητής παλαιοντολογίας στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Το υδρόβιο φυτό, Montsechia vidalii, υπήρχε σε αφθονία σε λίμνες γλυκού νερού σε ότι είναι τώρα ορεινές περιοχές της Ισπανίας. Απολιθώματα του φυτού ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 100 χρόνια πριν, στα ιζήματα ασβεστόλιθου της Ιβηρικής οροσειράς στην κεντρική Ισπανία και στην οροσειρά Montsec των Πυρηναίων, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.

Η εξέταση των αρχαίων δειγμάτων του φυτού, διεξάχθηκαν με τη βοήθεια ενός στερεομικροσκοπίου και ενός μικροσκοπίου σάρωσης ηλεκτρονίων. Η ηλικία του φυτού από 125 μέχρι 130 εκατομμύρια χρόνια, βασίζεται σε συγκρίσεις με άλλα απολιθώματα που βρέθηκαν στη περιοχή, η οποία τοποθετεί το Montsechia vidalii στη πρώιμη Κρητιδική περίοδο, καθιστώντας αυτό το ανθοφόρο φυτό σύγχρονο των δεινοσαύρων. Η ακριβής, επίπονη ανάλυση των απολιθωμένων δομών του φυτού παραμένει ζωτικής σημασίας για την παλαιοβοτανολογία, σε αντίθεση με άλλες βιολογικούς τομείς, λόγω της σημερινής αδυναμίας να γνωρίζουμε τους μοριακούς χαρακτήρες των αρχαίων φυτών, δήλωσε ο David Dilcher.

1-iupaleobotan

Σχέδια που δείχνουν το φυτό όπως θα ήταν εκατομμύρια χρόνια πριν, βασισμένα στα απολιθώματα που αναλύθηκαν

Αυτή η προσεκτική εξέταση ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το Montsechia vidalii, δεδομένου ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι παρατηρητές δεν θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν το απολίθωμα ως ένα ανθοφόρο φυτό. Όσον αφορά την εμφάνιση, το φυτό μοιάζει με ένα πιο σύγχρονο απόγονο του, που προσδιορίζεται στη μελέτη ως Ceratophyllum. Γνωστό επίσης ως coontails ή hornworts το Ceratophyllum είναι ένα σκούρο πράσινο υδρόβιο φυτό το οποίο χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό σε ενυδρεία και λίμνες.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να ανακαλυφθούν σχετικά με το πώς μερικά πρώιμα είδη φυτών που είχαν σπόρους τελικά μας έδωσαν την τεράστια και όμορφη, ποικιλία λουλουδιών που σήμερα βρίσκονται σχεδόν σε κάθε περιβάλλον της Γης», δήλωσε ο David Dilcher.

Παραπομπές

Η μελέτη – Montsechia, an ancient aquatic angiosperm

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *