Παλαιοντολόγοι επαναπροσδιορίζουν το οικογενειακό δέντρο των δεινοσαύρων

Μια ομάδα παλαιοντολόγων, προτείνει σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, ριζικές αλλαγές στο οικογενειακό δεντρό των δεινοσαύρων, με βάση την προσεκτική τους ανάλυση των δεκάδων απολιθωμένων σκελετών και των δεκάδων χιλιάδων ανατομικών τους χαρακτηριστικών.

Οι δεινόσαυροι αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά ως συγκεκριμένη ομάδα ερπετών το 1842, ως αποτέλεσμα των εργασιών του ανατόμου καθηγητή Ρίτσαρντ Όουεν, ο οποίος στη συνέχεια ίδρυσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Κατά τις επόμενες δεκαετίες, διάφορα είδη ονομάστηκαν και όλο και περισσότερα απολιθώματα ανευρίσκονταν και χαρακτηρίζονταν Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, έγινε αντιληπτό ότι οι δεινόσαυροι ήταν ανατομικά ποικίλοι και έγιναν προσπάθειες να ενταχθούν σε ομάδες που μοιράζονταν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά

Ήταν ο Harry Govier Seeley στη συνέχεια, ένας παλαιοντολόγος εκπαιδευμένος στο Καίμπριτζ, ο οποίος καθόρισε ότι οι δεινόσαυροι ανήκαν σε δύο διακριτές ομάδες ή κλάδους : Σαυρίσχια και Ορνιθίσχια (Saurischia και Ornithischia).

Αυτή η ταξινόμηση έγινε με βάση τη διάταξη των ισχίων οστών των ζώων αυτών, και ιδίως εάν είχαν το πρότυπο σαύρας (σαυρίσχια) ή πουλιού (ορνιθίσχια). Καθως περισσότεροι δεινόσαυροι ανακαλύπτονταν, έγινε σαφές ότι ανήκαν σε τρεις διαφορετικές καταγωγές: Ορνιθίσχια, Σαυροποδόμορφα και Θηριόποδα.

Το 1887 ο Harry Govier Seeley, τοποθέτησε τα σαυροποδόμορφα (που περιλαμβάνουν “κλασικούς” δεινόσαυρους όπως ο Διπλόδοκος και ο Βροντόσαυρος), μαζί με τα Θηριόποδα (που περιλαμβάνουν τον Τυρανόσαυρο Ρεξ – Τ rex), στα σαυρίσχια.

Τα ορνιθίσχια και τα σαυρίσχια θεωρείτο ότι είναι άσχετα μεταξύ τους, όπου οι διαφορετικές ομάδες έχουν ένα διαφορετικό σύνολο προγόνων, αλλά μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι όλα εξελίχθηκαν από ένα και μόνο κοινό πρόγονο.

Η νέα ανάλυση που περιγράφεται στη νέα μελέτη των δεινοσαύρων και των κοντινών τους συγγενών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ορνιθίσχια πρέπει να ομαδοποιηθούν με τα θηριόποδα, με την εξαίρεση των σαυροποδόμορφων.

Από καιρό ήταν γνωστό ότι τα πουλιά, εξελίχθηκαν από την οικογένεια των θηριόποδων δεινοσαύρων. Ωστόσο, η εκ νέου ομαδοποίηση των δεινοσαύρων που προτείνεται από τους παλαιοντολόγους, δείχνει ότι και τα ορνιθίσχια και τα θηριόποδα είχαν τη δυνατότητα να εξελίξουν μια διάταξη ισχίου που μοιάζει με αυτό των πουλιών, απλά το έκαναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ιστορίας τους.

“Όταν ξεκινήσαμε την ανάλυσή μας, είχαμε προβληματιστεί ως προς το γιατί κάποια αρχαία ορνιθίσχια εμφανίζονταν ανατομικά παρόμοια με θηριόποδα”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Η νέα μας μελέτη προτείνει ότι αυτές οι δύο ομάδες ήταν πράγματι μέρος του ίδιου κλάδου. Το συμπέρασμα αυτό ήρθε ως σοκ, δεδομένου ότι ήταν σε αντίθεση με ότι είχαμε μάθει μέχρι σήμερα”.

“ Τα σαρκοφάγα θηριόποδα είχαν πιο στενή σχέση με τα φυτοφάγα ορνιθίσχια, και επιπλέον, ορισμένα ζώα όπως ο Διπλόδοκος, βρίσκονται έξω από την παραδοσιακή ομάδα που ονομάζεται δεινόσαυροι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει ο ορισμός του “δεινόσαυρος”, για να βεβαιωθούμε ότι στο μέλλον, ο Διπλόδοκος και οι κοντινοί του συγγενείς, θα μπορούν ακόμη να χαρακτηρίζονται ως δεινόσαυροι”.

“Η νέα μελέτη επανασχεδιάζει ριζικά το οικογενειακό δέντρο των δεινοσαύρων, παρέχοντας ένα νέο πλαίσιο για τη διαλεύκανση της εξέλιξης των βασικών χαρακτηριστικών, της βιολογίας και της κατανομής τους στο χρόνο”.

“Αν είμαστε σωστοί, αυτό εξηγεί πολλές ασυνέπειες στη γνώση μας σχετικά με την ανατομία των δεινοσαύρων και τις σχέσεις τους και τονίζει επίσης αρκετά νέα ερωτήματα σχετικά με το ρυθμό και τη γεωγραφική προέλευση τους”.

Παραπομπές

Matthew G. Baron et al. A new hypothesis of dinosaur relationships and early dinosaur evolution. Nature (2017). DOI: 10.1038/nature21700

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *