Φυσικοί επιβεβαιώνουν πιθανή ανακάλυψη μιας πέμπτης δύναμης της φύσης

Σωματίδιο

Πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν την πιθανή ανακάλυψη ενός προηγουμένως άγνωστου υποατομικού σωματιδίου, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας πέμπτης θεμελιώδους δύναμης της φύσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Physical Review Letters.

«Αν αυτό αληθεύει, είναι επαναστατικό», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Για δεκαετίες, γνωρίζαμε τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις : της βαρύτητας, του ηλεκτρομαγνητισμού και τις ισχυρές και ασθενείς πυρηνικές δυνάμεις. Εάν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω πειράματα, αυτή η ανακάλυψη μιας πιθανής πέμπτης δύναμης θα αλλάξει τελείως την κατανόησή μας για το σύμπαν, με συνέπειες στην ενοποίηση των δυνάμεων και της σκοτεινής ύλης».

Τα ευρήματα της μελέτης προέρχονται από μια προηγούμενη μελέτη από πειραματικούς πυρηνικούς φυσικούς της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών, που έψαχναν για «σκοτεινά φωτόνια», σωματίδια που σχετίζονται με τη σκοτεινή ύλη, η οποία σύμφωνα με τους φυσικούς αποτελεί το 85 τοις εκατό της μάζας του σύμπαντος. Η μελέτη των Ούγγρων αποκάλυψε μια ανώμαλη ραδιενεργή διάσπαση που επισημαίνει την ύπαρξη ενός ελαφριού σωματιδίου μόλις 30 φορές βαρύτερο από ένα ηλεκτρόνιο.

Η ερευνητική ομάδα στην νέα της μελέτη, μελέτησε τα στοιχεία των Ούγγρων ερευνητών, καθώς και όλα τα άλλα προηγούμενα πειράματα στον τομέα αυτό, και έδειξε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν δείχνουν προς σωματίδια κανονικής ύλης και σκοτεινά φωτόνια. Εντούτοις προτείνουν μια νέα θεωρία, η οποία συνθέτει όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, και υποδηλώνει ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να δείχνει προς μια πέμπτη θεμελιώδη δύναμη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι αντί να είναι ένα σκοτεινό φωτόνιο, το σωματίδιο μπορεί να είναι ένα protophobic Χ Higgs. Ενώ η κανονική ηλεκτρική δύναμη δρα σε ηλεκτρόνια και πρωτόνια, αυτό το πρωτόγνωρο μποζόνιο αλληλεπιδρά μόνο με τα ηλεκτρόνια και τα νετρόνια σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο εύρος. Δεν υπάρχει άλλο μποζόνιο που έχουμε παρατηρήσει ότι έχει αυτό το ίδιο χαρακτηριστικό. Μερικές φορές, επίσης, αποκαλείται απλώς το Χ μποζόνιο, όπου το Χ σημαίνει άγνωστο.

Παραπομπές

Jonathan L. Feng, Bartosz Fornal, Iftah Galon, Susan Gardner, Jordan Smolinsky, Tim M. P. Tait, Philip Tanedo. Particle Physics Models for the 17 MeV Anomaly in Beryllium Nuclear Decays. Physical Review Letters (2016). DOI: arXiv:1608.03591

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *