Πλαστικά που βρίσκονται στους ωκεανούς, καταλήγουν στα στομάχια θαλασσοπουλιών

RFBooby1

Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών εκτιμά ότι το 90 τοις εκατό των θαλάσσιων πτηνών που ζουν σήμερα έχουν καταναλώσει κάποια μορφή πλαστικού.

«Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός και πραγματικά επισημαίνει την πανταχού παρουσία της πλαστικής ρύπανσης», δήλωσε ο Chris Wilcox επιστήμονας στο οργανισμό επιστημονικής και βιομηχανικής έρευνας της Αυστραλίας.

Ο Chris Wilcox συνέβαλε επίσης με μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο η οποία βρήκε ότι πάνω από 4,8 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 60 τοις εκατό όλων των ειδών θαλασσοπουλιών, συμπεριλαμβανομένου του άλμπατρος και του πιγκουΐνου, έχουν πλαστικά στα σωθικά τους. Σύμφωνα με την συν-συγγραφέα της μελέτης Denise Hardesty, τα θαλασσοπούλια είναι εξαιρετικοί δείκτες της υγείας των οικοσυστημάτων. «Οι εκτιμήσεις της έρευνας για την μεγάλη διάδοση των πλαστικών στα θαλασσοπούλια, επιβεβαιώνεται από ορισμένες εργασίες πεδίου που έχουμε διενεργήσει όπου σε μια περίπτωση βρήκαμε περίπου 200 κομμάτια πλαστικό σε ένα θαλασσοπούλι», δήλωσε η Denise Hardesty.

bird_plastics_1170-770x440

Πλαστικά που βρέθηκαν σε ένα νεκρό θαλασσοπούλι και αποτελούσαν το οκτώ τοις εκατό του συνολικού του βάρους

Η πληθώρα των πλαστικών προέρχεται από σακούλες, καπάκια και πλαστικές ίνες από συνθετικά ρούχα που έχουν καταλήξει στους ωκεανούς από ποτάμια, υπονόμους και διάφορους άλλους τρόπους. Τα πουλιά πιστεύουν ότι τα χρωματιστά αντικείμενα είναι τροφή, και η κατάποση τους προκαλεί εντερική ενσφήνωση, απώλεια βάρους και μερικές φορές θάνατο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πλαστικά θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην άγρια ​​ζωή που βρίσκεται στο Νότιο Ωκεανό σε μια ζώνη γύρω από τα νότια άκρα της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Αυτές οι περιοχές είναι το σπίτι πολλών διαφορετικών ειδών.

Παραπομπές

Η μελέτη – Threat of plastic pollution to seabirds is global, pervasive, and increasing

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *