Ερευνητές δημιούργησαν τον πρώτο ψηφιακό χάρτη του βυθού των ωκεανών

bigdatamapsw

Επιστήμονες της σχολής γεωεπιστημών του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ δημιούργησαν τον πρώτο ψηφιακό χάρτη της γεωλογίας του βυθού της θάλασσας.

Είναι η πρώτη φορά που η σύνθεση του πυθμένα, που καλύπτει το 70 τοις εκατό της επιφάνειας της Γης, έχει χαρτογραφηθεί εδώ και 40 χρόνια. Ο πιο πρόσφατος χάρτης ο οποίος είχε δημιουργηθεί στο χέρι είχε γίνει τη δεκαετία του 1970.

Ο χάρτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geology, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πως οι ωκεανοί μας έχουν ανταποκριθεί και πως θα ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή. Η νέος αυτός χάρτης αποκαλύπτει επίσης, ότι οι βαθιές λεκάνες του ωκεανού είναι πολύ πιο περίπλοκες από ότι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

«Για να κατανοήσουμε την κλιματική αλλαγή στους ωκεανούς πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τι σώζεται στο γεωλογικό αρχείο στο βυθό της θάλασσας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Adriana Dutkiewicz του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Η Δρ Adriana Dutkiewicz και οι συνεργάτες της ανέλυσαν και κατηγοριοποίησαν περίπου 15.000 δείγματα θαλάσσιου πυθμένα, που λαμβάνονται για πάνω από μισό αιώνα από ερευνητικά πλοία για να δημιουργήσουν τον ψηφιακό αυτό χάρτη. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με το  κέντρο ερευνών Information Communications Technology της Αυστραλίας για να βρουν τον καλύτερο τρόπο χρησιμοποίησης αλγορίθμων για να μετατρέψουν αυτό το πλήθος των παρατηρήσεων σε ένα συνεχή ψηφιακό χάρτη.

Παραπομπές

Ο ψηφιακός χάρτης

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *