Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο

151027135116_1_540x360

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ο οργανισμός για το καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αξιολόγησε την καρκινογένεση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος.

Μετά τη διεξοδική επανεξέταση της συσσωρευμένης επιστημονικής βιβλιογραφίας, η ομάδα εργασίας των 22 εμπειρογνωμόνων από 10 χώρες που συγκλήθηκε από το πρόγραμμα μονογραφιών του IARC, κατέταξε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ως πιθανός καρκινογόνα για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), με βάση τις περιορισμένες ενδείξεις ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους και στα ισχυρά μηχανιστικά αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν την καρκινογένεση.

Η συσχέτιση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά συσχετίσεις παρατηρήθηκαν επίσης για τον καρκίνο του παγκρέατος και τον καρκίνο του προστάτη.

Τα επεξεργασμένα κρέατα ταξινομήθηκαν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο (Ομάδα 1), με βάση επαρκείς αποδείξεις στον άνθρωπο ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση του κρέατος ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών, με από ένα μικρό ποσοστό έως και 100% των ανθρώπων που τρώνε κόκκινο κρέας, ανάλογα με τη χώρα, και κάπως μικρότερα ποσοστά τρώνε το επεξεργασμένο κρέας.

Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνεται καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

«Για ένα άτομο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρό, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνει με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται», αναφέρει ο Δρ Kurt Straif, επικεφαλής του προγράμματος μονογραφιών του IARC, στη μελέτη που θα δημοσιευθεί σύντομα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Oncology. «Κατά την άποψή μου λόγο του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας, η παγκόσμια επίπτωση στην εμφάνιση του καρκίνου έχει σημασία για τη δημόσια υγεία».

Η ομάδα εργασίας του IARC μελέτησε πάνω από 800 μελέτες οι οποίες ερεύνησαν συσχετισμούς σε περισσότερα από δώδεκα τύπους καρκίνου με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος σε πολλές χώρες και πληθυσμούς με διαφορετικές δίαιτες. Τα πιο σημαίνοντα στοιχεία προήλθαν από μεγάλες συσχετιστικές έρευνες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.

Παραπομπές

Η μελέτη – Carcinogenicity of consumption of red and processed meat (Ο Σύνδεσμος θα παραπέμψει στη μελέτη μόλις δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση)

IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat (pdf)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *