Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν μια νέα τεχνική για την παράδοση microRNA για τη θεραπεία του καρκίνου

id42065

Πριν από είκοσι χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι βραχυπρόθεσμες αλυσίδες RNA γνωστές ως microRNA, βοηθούν τα κύτταρα να συντονίζουν την γονιδιακή έκφραση. Η διακοπή ή απώλεια μερικών microRNA, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο, αυξάνοντας την πιθανότητα της χρήσης των επιπέδων microRNA για τη θεραπεία καρκινικών όγκων.

Η ανάπτυξη τέτοιων θεραπειών απαιτεί την προώθηση microRNA σε όγκους, η οποία έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Ωστόσο, ερευνητές από το MIT (Massachusetts Institute of Technology), έχουν δείξει σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Materials, ότι με τη συστροφή κλώνων RNA σε ένα τριπλό έλικα και την ενσωμάτωσή τους σε μια βιοσυμβατή πηκτική ουσία, μπόρεσαν να προωθήσουν το microRNA αποτελεσματικά, αλλά και να τους χρησιμοποιήσουν για την συρρίκνωση επιθετικών όγκων σε ποντίκια.

Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, οι ερευνητές βελτίωσαν σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση ενός όγκου καταστολής microRNA και την απενεργοποίηση ενός όγκου που προκαλεί καρκίνο. Πιστεύουν ότι η προσέγγισή τους θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή άλλων τύπων RNA, καθώς και DNA και άλλων θεραπευτικών μορίων.

Η νέα αυτή τεχνική αντανακλά μια μετατόπιση μεταξύ των ερευνητών που μελετούν τον καρκίνο, προς τον σχεδιασμό πιο στοχευμένων και επιλεκτικών θεραπειών. Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν να ψάξουν για συνδυασμούς των microRNA που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν διάφορους τύπους καρκινικών όγκων. Αυτή η τεχνική παράδοσης microRNA πιθανότατα θα λειτουργήσει καλύτερα με προσβάσιμους συμπαγείς όγκους, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, και πιθανώς όγκους του εγκεφάλου αναφέρουν στη μελέτη οι ερευνητές.

Αυτή η νέα τεχνική θεραπείας μέσω microRNA θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη των όγκων από το να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα. Αρκετές αλληλουχίες microRNA έχουν ήδη βρεθεί να παίζουν ένα ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, γνωστή ως μετάσταση.

Παραπομπές

Η μελέτη – Self-assembled RNA-triple-helix hydrogel scaffold for microRNA modulation in the tumour microenvironment

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *