Ερευνητές δημιουργούν μια νέα κόλλα για υποβρύχια χρήση

640_voltaglue

Επιστήμονες από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη, έχουν εφεύρει μια κόλλα που σκληραίνει όταν μια ηλεκτρική τάση εφαρμόζεται σε αυτή. Αυτό επιτρέπει στη κόλλα να χρησιμοποιείται επιτυχώς σε υγρά περιβάλλοντα, όπως κάτω από το νερό.

Η νέα κόλλα, με το παρατσούκλι «Voltaglue», ανοίγει μια σειρά από νέεςπρακτικές εφαρμογές, από τις μόνιμες υποβρύχιες επισκευές σε πλοία και σωλήνες, μέχρι μια προσωρινή κόλλα για τους γιατρούς που μπορούν να την χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, κρατώντας κομμάτια εσωτερικών ιστών του σώματος ή του δέρματος ως εναλλακτική λύση στις περίπλοκες ραμμένες ραφές.

Συγκολλητικά όπως οι superglue σκληραίνουν κατά την επαφή με υγρασία στον αέρα. Άλλες, όπως η epoxy, που χρησιμοποιείται συχνά σε ηλεκτρονικές φορητές συσκευές, πρέπει να θερμανθούν σε θερμοκρασία 150 βαθμών κελσίου ή ετοιμάζονται χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές χημικές ουσίες οι οποίες αναμιγνύονται μαζί. Αυτές οι μέθοδοι είναι ακατάλληλες για υγρά περιβάλλοντα και τα αποτελέσματα συχνά δεν είναι αποδεκτά.

Ο καθηγητής Terry Steele, ο επικεφαλής επιστήμονας για το ερευνητικό πρόγραμμα της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας Υλικών του πανεπιστημίου, δήλωσε πως τους πήρε πάνω από ένα χρόνο για να αναπτύξουν μια κόλλα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτω από υγρές συνθήκες, όπως στο ανθρώπινο σώμα ή τα υποβρύχια.

«Οι περισσότερες κόλλες στην αγορά δεν λειτουργούν κάτω από υγρές συνθήκες, όπως ακριβώς οι κολλητικές ταινίες δεν κολλάνε αν η επιφάνεια είναι υγρή, αφού η κόλλα θα κολλήσει στο νερό, αντί στην επιφάνεια», δήλωσε ο Terry Steele. «Έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο να κάνουμε την κόλλα να δένει, όταν το θέλουμε, χωρίς να επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, έτσι ο ηλεκτρισμός ήταν η καλύτερη προσέγγιση για εμάς. Το πόσο γρήγορα δένει (κολλάει) η κόλλα μας μπορεί να ρυθμιστεί από την ποσότητα του χρόνου που εφαρμόζουμε μια τάση πάνω σε αυτή, κάτι το οποίο ονομάζουμε electrocuring».

Η νέα αυτή κόλλα αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας hydrogels που αποτελούνται από μόρια άνθρακα που ονομάζονται carbenes τα οποία ενσωματώνονται σε πλαστικά που είναι γνωστά ως dendrimers. Κατά την επαφή με ηλεκτρική ενέργεια, τα αντιδραστικά carbenes, τα οποία έχουν την ικανότητα να αγκιστρώνονται επάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια ελευθερώνονται. Η ποσότητα των carbenes που ελευθερώνονται εξαρτάται από το πόσο χρόνο ο ηλεκτρισμός εφαρμόζεται και από πόσα carbenes υπάρχουν στο υλικό.

Παραπομπές

Η μελέτη – Glue Hardens with Voltage, Could Mend Surgical Challenges

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *