Ερευνητές δημιουργούν το πρώτο “πορώδες υγρό”

Πορώδες υγρό

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Queen στο Μπέλφαστ, έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη δημιουργώντας ένα « πορώδες υγρό », το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια τεράστια γκάμα νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Ερευνητές της σχολής χημείας και χημικών μηχανικών του πανεπιστημίου Queen, μαζί με συναδέλφους τους στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και άλλους διεθνείς εταίρους, έχουν εφεύρει το νέο υγρό και διαπίστωσαν ότι μπορεί να διαλύσει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες αερίων, που απορροφάται από «τρύπες» στο υγρό. Τα αποτελέσματα της έρευνας τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Το ερευνητικό πρόγραμμα που διήρκησε τρία έτη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πολλές πιο αποτελεσματικές και πιο πράσινες χημικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας που είναι γνωστή ως δέσμευση του άνθρακα – τη παγίδευση του διοξειδίου του άνθρακα από μεγάλες πηγές, όπως για παράδειγμα μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και την αποθήκευση του για την πρόληψη της εισόδου του στην ατμόσφαιρα.

Τα υλικά τα οποία περιέχουν μόνιμες τρύπες ή πόρους, είναι τεχνολογικά σημαντικά και χρησιμοποιούνται για τη κατασκευή μιας σειράς προϊόντων, από πλαστικά μπουκάλια μέχρι τη βενζίνη. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, αυτά τα πορώδη υλικά ήταν στερεά. Οι ερευνητές τώρα σχεδίασαν ένα ειδικό υγρό, του οποία τα μόρια έχουν τέτοιο σχήμα έτσι ώστε το υγρό να μην μπορεί να γεμίσει όλο το χώρο μέσα στον οποίο βρίσκεται. Λόγω αυτών των «τρυπών» που δημιουργούνται το υγρό είναι σε θέση να διαλύει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες αερίου. Περαιτέρω πειράματα θα δώσουν την ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση του νέου αυτού υγρού και τις προοπτικές που έχει για χρήση σε μακροπρόθεσμες εφαρμογές που θα στηρίζονται σε διάλυση αερίων.

Παραπομπές

Η μελέτη – Liquids with permanent porosity

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *