Ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο γυαλί τόσο ισχυρό όσο ο χάλυβας

Γυαλί

Μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Τόκιο και του Ιαπωνικού ερευνητικού ινστιτούτου ακτινοβολίας σύγχροτρον, έχει δημιουργήσει ένα είδος γυαλιού που είναι ισχυρότερο από ό, τι πολλά μέταλλα. Στην μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, οι ερευνητές περιγράφουν πώς ξεπέρασαν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη δημιουργία γυαλιού διαποτισμένο με επιπλέον ποσότητες οξειδίου του αργιλίου, χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλούν αεροδυναμική αιώρηση.

Γυαλί που δεν σπάει όταν πέφτει ή όταν χτυπηθεί από ένα άλλο αντικείμενο θα ήταν χρήσιμο σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών, από τα παράθυρα των αυτοκινήτων και τους ουρανοξύστες, στα έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες. Για το λόγο αυτό, πολλοί ερευνητές έχουν ψάξει για τρόπους για να κάνουν το παραδοσιακό γυαλί ισχυρότερο. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι μέσω της πρόσθεσης μεγαλύτερων ποσοτήτων οξειδίου του αργιλίου στο μίγμα, συγκεκριμένα αλουμίνα, επειδή έχει μία από τις υψηλότερες ενέργειες διαχωρισμού μεταξύ των οξειδίων. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το γυαλί που γίνεται με μια τέτοια προσθήκη θα είναι πολύ ισχυρότερο από ό, τι το παραδοσιακό γυαλί. Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν ένα τέτοιο γυαλί, εξαιτίας ενός προβλήματος στη διαδικασία, (όταν περισσότερη αλουμίνα προστίθεται στο μίγμα ενώ το γυαλί γίνεται, αναπτύσσονται κρύσταλλοι του διοξειδίου του πυριτίου καθιστώντας το τελικό προϊόν άχρηστο σαν γυαλί. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να παρακάμψουν αυτό το πρόβλημα.

Με τη νέα διαδικασία το μίγμα κρατείται στον αέρα ενώ διαμορφώνεται, σπρώχνοντάς το από κάτω με οξυγόνο και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ ως μια σπάτουλα αναμειγνύονται τα υλικά μεταξύ τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα γυαλί με περισσότερη αλουμίνα από οποιοδήποτε γυαλί έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει στη μελέτη της ότι το νέο γυαλί είναι διαφανές, άχρωμο και εξαιρετικά σκληρό. Δοκιμές έδειξαν ότι είναι ισχυρότερο από ότι τα περισσότερα μέταλλα, και σχεδόν το ίδιο ισχυρό όσο ο χάλυβας.

Τώρα η ερευνητική ομάδα εργάζεται για να βρει ένα τρόπο για να μετατρέψει τη μέθοδό τους σε μια μαζική διαδικασία παραγωγής, έτσι ώστε το νέο γυαλί να αρχίσει να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία.

Παραπομπές

Η μελέτη – High Elastic Moduli of a 54Al2O3-46Ta2O5 Glass Fabricated via Containerless Processing

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *