Ερευνητές δημιούργησαν την πρώτη λειτουργική ηχητική ακτίνα έλξης (sonic tractor beam)

562f9f129f73a

Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Bristol και του Sussex, σε συνεργασία με την εταιρεία Ultrahaptics έχουν δημιουργήσει την πρώτη ηχητική ακτίνα έλξης (sonic tractor beam) του κόσμου που μπορεί να μετακινήσει αντικείμενα χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα.

Η έννοια των ηχητικών ακτίνων έλξης χρησιμοποιήθηκε από τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας , και επιστημονικές σειρές όπως το Star Treck, αλλά έχει συναρπάσει επιστήμονες και μηχανικούς. Ερευνητές έχουν πλέον αναπτύξει μια λειτουργική ηχητική ακτίνα έλξης που χρησιμοποιεί υψηλής έντασης ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει ένα ακουστικό ολόγραμμα που μπορεί να σηκώσει και να κινήσει μικρά αντικείμενα.

Η τεχνική, που περιγράφεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, θα μπορούσε να αναπτυχθεί για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως για παράδειγμα στη περίπτωση μιας ηχητικής γραμμής παραγωγής όπου θα μπορούσαν να μεταφέρονται αντικείμενα για τη συναρμολόγησή τους χωρίς φυσική επαφή. Επίσης μια μικρογραφία της τεχνικής αυτής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά καψουλών φαρμάκων ή μικροχειρουργικών εργαλείων μέσω του ζωντανού ιστού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά από 64 μινιμεγάφωνα για τη δημιουργία του υψηλού τόνου και της υψηλής έντασης ηχητικά κύματα. Η ακτίνα έλξης λειτουργεί περιβάλλοντας το αντικείμενο με ήχο υψηλής έντασης και αυτό δημιουργεί ένα πεδίο δύναμης που κρατά τα αντικείμενα στη θέση τους. Με προσεκτικό έλεγχο της εξόδου των ηχείων το αντικείμενο μπορεί είτε να συγκρατείται στη θέση του ή να μετακινείται ή να περιστρέφεται.

Παραπομπές

Η μελέτη – Holographic acoustic elements for manipulation of levitated objects

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *