Ερευνητές περιγράφουν γιατί τα κορδόνια μας λύνονται όταν τρέχουμε σε μια νέα μελέτη

Όλοι έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση. Καθώς περπατάμε, ξαφνικά τα κορδόνια των παπουτσιών μας λύνονται για κάποιο περίεργο λόγο, και στη συνέχεια ψάχνουμε άβολα για ένα μέρος για να σταματήσουμε, για να τα δέσουμε ξανά.

Τώρα σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society A, ερευνητές μελετώντας τους μηχανισμούς πίσω από τους κόμπους, περιγράφουν την επιστήμη που βρίσκεται πίσω από το ενοχλητικό λύσιμο των κορδονιών. Τα ευρήματα της μελέτης επίσης μπορούν βρουν εφαρμογές μεγαλύτερες από τα κορδόνια.

“Όταν μιλάμε για δομές κόμπων αν μπορούμε να κατανοήσουμε το κορδόνι, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση σε άλλα πράγματα, όπως το DNA ή μικροδομές, τα οποία αποδομούνται κάτω από την επίδραση δυναμικών δυνάμεων”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Η μελέτη μας είναι το πρώτο βήμα προς την κατανόηση του γιατί ορισμένοι είναι καλύτεροι από τους άλλους, κάτι που κανένας δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα”.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν διάφορα πειράματα με μια φωτογραφική μηχανή σε αργή κίνηση, συμπεριλαμβανομένων ενός ζευγαριού αθλητικών παπουτσιών για τρέξιμο σε διάδρομο. Αυτό τους επέτρεψε να κατανοήσουν το πώς ο κόμπος λύνεται.

Καθώς τρέχετε ή περπατάτε, το πόδι σας χτυπά το έδαφος με επτά φορές τη δύναμη της βαρύτητας. Αυτό προκαλεί τον κόμπο να χαλαρώσει καθώς τεντώνεται και μαζεύεται. Σε συνδυασμό με την αδράνεια από την κίνηση του ποδιού σας, το ελεύθερο άκρο των κορδονιών είναι σε θέση να αποδομήσει το κόμπο σε μόλις δυο βήματα αφότου χαλαρώσει.

Με την προσθήκη βάρους στα ελεύθερα άκρα των κορδονιών, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν περαιτέρω αυτή τη θεωρία, καθώς ο κόμπος κατέρρευσε ακόμα πιο γρήγορα. “Μερικά κορδόνια θα μπορούσαν να είναι καλύτερα από άλλα για δέσιμο κόμπων, αλλά ο θεμελιώδες μηχανισμός πίσω από την αποδόμησή τους είναι ο ίδιος πιστεύουμε”, αναφέρουν επίσης στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Παραπομπές

Christopher Daily-Diamond et al. The roles of impact and inertia in the failure of a shoelace knot. Proceedings of the Royal Society A (2017). DOI: 10.1098/rspa.2016.0770

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *