Ερευνητές ανίχνευσαν δυνητικά επικίνδυνα μόρια στα αερολύματα ηλεκτρονικών τσιγάρων

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν εξαιρετικά αντιδραστικές ελεύθερες ρίζες, (μόρια που συνδέονται με την καταστροφή των κυττάρων και του καρκίνου),οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των χρηστών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Chemical Research in Toxicology.

Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι σε άνοδο και σύμφωνα με τελευταίες έρευνες περισσότερο από 20 τοις εκατό των νεαρών ενηλίκων έχουν δοκιμάσει ηλεκτρονικά τσιγάρα, και νυν καπνιστές και πρώην καπνιστές που έχουν πρόσφατα σταματήσει το τσιγάρο είναι πιο πιθανό να τα έχουν χρησιμοποιήσει.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν τη νικοτίνη σε υδρατμούς αντί από τη καύση του καπνού. Αυτές οι συσκευές οι οποίες λειτουργούν με μπαταρία διατίθενται στο εμπόριο ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα. Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά τους, πολύ λίγα είναι γνωστά για τις τοξικές ουσίες που παράγονται από αυτά τα e-cigarettes και τις επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών.

«Υπάρχει μια αντίληψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο υγιεινά από τα κανονικά τσιγάρα, ή τουλάχιστον όχι τόσο επιβλαβές όσο τα κανονικά τσιγάρα», αναφέρει ο John P. Richie, καθηγητής επιστημών της δημόσια υγείας και της φαρμακολογίας στο Penn State College of Medicine στις ΗΠΑ. «Παρόλο που ο ατμός από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχει πολλές από τις τοξικές ουσίες που είναι γνωστό ότι είναι παρόντες στον καπνό του τσιγάρου, εξακολουθεί να είναι σημαντικό για μας να καταλάβουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα».

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει χαμηλά επίπεδα αλδεϋδών, χημικών ενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και κυτταρικές αλλοιώσεις στο ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν αναζήτησε τις ελεύθερες ρίζες που είναι η κύρια πηγή του οξειδωτικού στρες από τον καπνό του τσιγάρου. Εξαιρετικά αντιδραστικές ελεύθερες ρίζες είναι ένας κορυφαίος παράγοντας πρόκλησης προβλημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο.

Αντί του καπνού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν αερολύματα, μικροσκοπικά υγρά σωματίδια που αιωρούνται σε ένα σύννεφο αέρα. Οι ερευνητές μέτρησαν τις ελεύθερες ρίζες στα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Βρήκαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα δραστικών ελεύθερων ριζών που εμπίπτουν στο εύρος από 1000 έως 100 φορές μικρότερα από ό, τι τα επίπεδα στα κανονικά τσιγάρα.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει το γεγονός ότι έχουμε πολύ δραστικές ουσίες στα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων», αναφέρουν οι μελετητές. «Τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών που βλέπουμε είναι περισσότερα από ότι μπορείτε να βρείτε σε ένα βαριά μολυσμένο αέρα αλλά λιγότερο από ότι μπορείτε να βρείτε στο καπνό του τσιγάρου».

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται όταν η σπείρα θέρμανσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου θερμαίνει το διάλυμα της νικοτίνης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι ερευνητές αναφέρουν καταληκτικά στη μελέτη τους ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία της υψηλής δραστικότητας των ελεύθερων ριζών από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Παραπομπές

Η μελέτη – Highly Reactive Free Radicals in Electronic Cigarette Aerosols

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *