Ερευνητές αναπτύσουν έξυπνα παράθυρα που ελέγχουν τη ροή του φωτός και θερμότητας

Frederick-Douglass-House-View-From-Upstairs-Hall-Windrow

Έξυπνα παράθυρα τα οποία αφήνουν το φως να περάσει και μπλοκάρουν την θερμότητα ή αφήνουν την θερμότητα και μπλοκάρουν το φως σε μια ηλιόλουστη ημέρα, αναπτύσσεται από Αμερικανούς ερευνητές.

Στηριζόμενα σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν dual-band ηλεκτροχρωμικά υλικά, τα παράθυρα θα παρέχουν στους ενοίκους του χώρου όπου θα είναι εγκατεστημένα, μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο ποσοστό της ενέργειας και του φωτός που θα αφήνουν να περάσει. Η θερμοκρασία στο εσωτερικού ενός σπιτιού που θα είναι εξοπλισμένο με τέτοια παράθυρα θα ήταν συνεπώς πιο σταθερή και λιγότερη ενέργεια θα χρειαζόταν για θέρμανση και ψύξη.

Τα dual-band ηλεκτροχρωμικά υλικά αποτελούνται από δύο τύπους νανοκρυστάλλων με διακριτές οπτικές ιδιότητες. Ενώ ένα υλικό επιτρέπει επιλεκτικό έλεγχο του ορατού φωτός, το άλλο επικεντρώνεται στην θερμότητα που παράγει το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.

Η ομάδα από το πανεπιστήμιο του Τέξας, δημιούργησε για πρώτη φορά ένα τέτοιο υλικό, το 2013 και έκτοτε έχει ενισχύσει σημαντικά τις επιδόσεις του, σε βαθμό που είναι τώρα είναι σχεδόν έτοιμο για πρακτικές εφαρμογές.

«Πιστεύουμε ότι η νέα αρχιτεκτονική νανοσυνθέτων μας, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα υλικό μοντέλο, για τη δημιουργία ενός ιδανικού σχεδίου για ένα dual-band ηλεκτροχρωμικά υλικό», δήλωσε η Delia Milliron,καθηγήτρια χημικής μηχανικής στη πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου του Τέξας.

Το υλικό μπορεί να μπλοκάρει περίπου το 90 τοις εκατό του υπέρυθρου φωτός και το 80 τοις εκατό του ορατού φωτός από τον Ήλιο. Η εναλλαγή μεταξύ των δυο τρόπων διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, ενώ στις προηγούμενες εκδόσεις απαιτούσε ώρες.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για την παραγωγή μια παρόμοιας δομής νανοσύνθετο ύλικο με απλές μεθόδους κατάλληλες για την κατασκευή έξυπνων παραθύρων χαμηλού κόστους.

Συνδέσεις – Links

Nanocomposite Architecture for Rapid, Spectrally-Selective Electrochromic Modulation of Solar Transmittance

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *