Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα τοξίνη του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης

w704

Παρά τα 132 χρόνια μελέτης, καμία τοξίνη δεν βρέθηκε για το θανατηφόρο παθογόνο Mycobacterium tuberculosis (μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης), το οποίο μολύνει 9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και σκοτώνει περισσότερους από 1 εκατομμύριο.

Τώρα, ο καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, Michael Niederweis, Ph.D., και οι συνεργάτες του περιέγραψαν την πρώτη γνωστή τοξίνη αυτού του παθογόνου βακτηρίου. Αυτή η τοξίνη, Tuberculosis Necrotizing Toxin ή TNT, είναι μέλος μιας νέας κατηγορίας τοξινών που δεν είχαν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα και βρίσκονται σε περισσότερα από 600 βακτηριακά και μυκητιακά είδη, όπως προσδιορίζεται από τις ομοιότητες στις αλληλουχίες πρωτεϊνών. Πριν από την ανακάλυψη του Niederweis, αυτές οι τοξίνες είχαν εντοπιστεί μόνο ως «Domain of Unknown Function 4237».

Βακτήρια με αυτές τις πρόσφατα αναγνωρισμένες τοξίνες περιλαμβάνουν και το βακτήριο Yersinia pestis, το παθογόνο που προκάλεσε τη βουβωνική πανώλη που έμεινε γνωστή ως ο Μαύρος Θάνατος στη Μεσαιωνική Ευρώπη και το Listeria monocytogenes, μια από τις πιο έντονες και θανατηφόρες τροφιμογενείς λοιμώξεις.

Η έλλειψη μιας αναγνωρισμένης τοξίνης στο μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης ήταν σε αντίθεση με όλα τα άλλα παθογόνα βακτήρια των οποίων οι τοξίνες συμβάλλουν στην ασθένεια ή το θάνατο.

Το μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης είναι γνωστό για την ικανότητά του να επιβιώνει μέσα στα μακροφάγα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προσλαμβάνουν και καταστρέφουν τα μολυσματικά βακτήρια. Η νέα τοξίνη (ΤΝΤ), που εντοπίστηκε, παίζει καθοριστικό ρόλο στη πρόκληση νεκρωτικού θανάτου των μολυσματικών μακροφάγων. Έτσι η ΤΝΤ επιτρέπει στα βακτήρια του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, να ξεφεύγει από τα μακροφάγα και να διαδίδεται σε άλλα κύτταρα του ξενιστή σε ένα άτομο που έχει προσβληθεί από φυματίωση, συμβάλλοντας έτσι στην επιβίωση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης και την εξάπλωση της νόσου.

Πως και αυτή η τοξίνη έχει διαφύγει της ανακάλυψης περισσότερο από ένα αιώνα; Πρώτον παράγεται εργαστηριακά σε πολύ μικρές ποσότητες. Δεύτερον η τοξίνη είναι θανατηφόρα μόνο όταν είναι μέσα στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων του ξενιστή, και τρίτον η τοξίνη δεν έχει ομοιότητες με οποιαδήποτε άλλη γνωστή τοξίνη.

Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Structural & Molecular Biology ο Niederweis και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι η έρευνα σε αλληλουχίες DNA τόσο της ΤΝΤ αλλά και σε περισσότερα από 600 άλλα βακτηριακά και μυκητιακά είδη θα επιτρέψει την περαιτέρω διερεύνηση το πώς αυτή η νέα κατηγορία των τοξινών μπορεί να λειτουργήσει σε άλλα παθογόνα, ιδιαίτερα σε μικροοργανισμούς που εξαρτώνται από την επαγωγή της νέκρωσης για να επιβιώνουν και να εξαπλώνονται.

Παραπομπές

Η μελέτη – The tuberculosis necrotizing toxin kills macrophages by hydrolyzing NAD

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *