Ερευνητές προσδιορίζουν την περιοχή του εγκεφάλου όπου ενοποιείται η διπλωπία των ματιών μας

eyes

Εάν έχεται δυο εργάσιμα μάτια, τότε εφοδιάζεται τον εγκέφαλό σας με δύο εικόνες του κόσμου. Ο εγκέφαλός σας συνδυάζει αυτές τις δυο εικόνες για να παράγει μία αντίληψη του κόσμου σαν να είχατε ένα μόνο μάτι.

Και αυτό είναι ένα καλό πράγμα, καθώς ο συνδυασμός των δυο εικόνων χρησιμεύει για μια καλύτερη εκτίμηση του περιβάλλοντος γύρω μας. Με το ένα μάτι κλειστό, το να πιάσεις μια μπάλα ή να σταθμεύσεις ένα αυτοκίνητο γίνεται μια πολύ δύσκολη εργασία.

«Εάν απλώνεται το χέρι σας, θέλετε να στοχεύσετε αντικείμενα όχι εκεί που φαίνεται να είναι, αλλά που πραγματικά είναι, «δήλωσε ο Bas Rokers, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. «Τα δυο μάτια σας, σας δίνουν δυο εικόνες οι οποίες από μόνες τους δεν σας λένε που είναι τα αντικείμενα σε σχέση με το χέρι σας. Είναι η ολοκληρωμένη πληροφόρηση από τον εγκέφαλο που σου λέει που βρίσκονται τα πράγματα».

Χρησιμοποιώντας πρίσματα και ένα προηγμένο σαρωτή εγκεφάλου, ο Bas Rokers και η συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία έχουν βρει το σημείο στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπου η μετατροπή των δυο διαφορετικών εικόνων που λαμβάνονται από τα δυο μάτια, σε μια εικόνα, λαμβάνει χώρα.

Η εργασία τους η οποία δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Current Biology, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης όπως η αμβλυωπία.

cortec1-edited

Η περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ινιακός φλοιός και περιέχει τις περιοχές όπου λαμβάνει χώρα η επεξεργασία των εικόνων από τα μάτια μας. Η περιοχή αυτή αποτελεί μέρος του οπτικού φλοιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια ομάδα νευρώνων στον οπτικό φλοιό που ονομάζεται V1, χειρίζεται τα δυο σύνολα εικόνων που λαμβάνονται από τα μάτια μας. Στη συνέχεια μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται V2, η οποία αποτελεί μέρος του ινιακού φλοιού δημιουργεί την ενιαία εικόνα. Η έρευνα αυτή ξεκαθαρίζει εκκρεμή ερωτήματα που αφορούσαν το σκοπό της περιοχής V2 και ποια η χρησιμότητά της στην οπτική επεξεργασία.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ανθρώπους σε μαγνητικούς τομογράφους, και τους έδειχναν διαφορετικές εικόνες σε κάθε μάτι μέσω μιας πρισματικής συσκευής. Για παράδειγμα το αριστερό μάτι έβλεπε μια κάθετη μαύρη γραμμής ελαφρώς κεκλιμένη προς τα δεξιά, ενώ το δεξί μάτι έβλεπε μια κάθετη γραμμή ελαφρώς κεκλιμένη προς τα αριστερά.

«Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις δυο εικόνες που λαμβάνονται από τα μάτια , όπως θα έκανε και με οποιεσδήποτε άλλες εικόνες, και καταλήγει σε μια συνολική εικόνα μιας κάθετης γραμμής η οποία είναι κεκλιμένη ελαφρώς προς τα πίσω», δήλωσε ο Bas Rokers.

Επειδή τα αποτελέσματα που συνελέγησαν από τον μαγνητικό τομογράφο έκαναν εύκολη τη διάκριση των διαφορετικών εγκεφαλικών δραστηριοτήτων για κάθε κάθετη γραμμή, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν οι γραμμές παρουσιάζονταν σε κάθε μάτι χωριστά ή και στα δυο μάτια μαζί.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μετατοπίσουν την προσοχή τους σε λεπτότερα στρώματα της περιοχής V1, καθώς και σε μια περιοχή που ονομάζεται V3, όπου ο εγκέφαλος προσδιορίζει το βάθος και το σχήμα του αντικειμένου που μπαίνει σε εστίαση. Ο Bas Rokers αναμένει ότι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εικόνες που λαμβάνονται από τα μάτια μας, υποβάλλονται σε επεξεργασία από τον εγκέφαλό μας θα βοηθήσει στην εξέλιξη της έρευνας που ασχολείται με οπτικές διαταραχές.

Συνδέσεις – Links

The Paper – Transformation from a Retinal to a Cyclopean Representation in Human Visual Cortex

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *