Ερευνητές βρήκαν αρχέγονες οργανικές ουσίες σε δύο μετεωρίτες

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances, ότι έχουν βρει υγρό νερό και μίγμα σύνθετων οργανικών ενώσεων σε κρυστάλλους αλατιού 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που σώζονται σε δύο μοναδικούς μετεωρίτες, τους Zag και Monahans, οι χωριστά προσέκρουσαν στη Γη το 1998.

Αν η ζωή υπήρχε με κάποια μορφή στο πρώιμο Ηλιακό Σύστημα, οι μετεωρίτες που περιέχουν κρυστάλλους αλατιού αυξάνουν την πιθανότητα παγίδευσης της ζωής ή των βιομορίων μέσα σε αυτούς τους κρυστάλλους αλάτων.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρήκαμε άφθονη οργανική ύλη που σχετίζεται επίσης με υγρό νερό που είναι πραγματικά κρίσιμο για την προέλευση της ζωής και την προέλευση των σύνθετων οργανικών ενώσεων στο διάστημα”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Κοιτάζουμε τα βιολογικά συστατικά που μπορούν να οδηγήσουν στην προέλευση της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων που χρειάζονται για να σχηματίσουν πρωτεΐνες”.

“Ενώ οι πλούσιες αποθέσεις οργανικών υπολειμμάτων που ανακτώνται από τους μετεωρίτες δεν παρέχουν καμία απόδειξη ζωής εκτός της Γης, η ενθυλάκωση των πλουσιότερων χημικών μετεωριτών είναι ανάλογη με την απολίθωση προϊστορικών εντόμων σε στερεοποιημένα σταγονίδια υγρών”.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία για την προέλευση των μετεωριτών, τα οποία περιλαμβάνουν τον Ceres, έναν πλανήτη νάνο που είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο της κύριας ζώνης αστεροειδών και τον αστεροειδή Hebe, μια σημαντική πηγή μετεωριτών που πέφτουν στη Γη.

Οι μετεωρίτες Zag / Monahans και οι κρύσταλλοι αλάτων τους: (Α) διάγραμμα που δείχνει τις λιθολογίες των μετεωριτών του Zag και του Monahans, των σκουρόχρωμων (ανθρακούχων) κλασμάτων τους, των κρυστάλλων αλατιού και των υγρών και στερεών εγκλεισμάτων εντός των κρυστάλλων αλάτων. (Β) κρυστάλλους αλατιού που φιλοξενούνται στις περιοχές μήτρας του μετεωρίτη του Zag · το βέλος σημειώνει ένα από τα πολλά κρύσταλλα αλατιού που εμφανίζονται σε αυτή τη φωτογραφία. (C) μια μικροφωτογραφία που δείχνει δειγματοληψία κρυσταλλικού αλατιού από τον μετεωρίτη Zag · (D) δειγματοληψία κρυστάλλων αλατιού από τον μετεωρίτη Zag που περιέχεται σε προ-αποστειρωμένη γυάλινη αμπούλα πριν από την εκχύλιση με ζεστό νερό

“Έχουμε αποκαλύψει ότι η οργανική ύλη σε αυτούς τους μετεωρίτες (ο Monahans προσέκρουσε στο Τέξας το Μάρτιο του 1998 και ο Zag προσέκρουσε κοντά στο Μαρόκο τον Αύγουστο του 1998) ήταν κάπως παρόμοια με εκείνη που βρέθηκε στους πρωτόγονους μετεωρίτες,αλλά περιείχαν περισσότερες χημικές ουσίες που φέρουν οξυγόνο”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές.

“Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι η οργανική ύλη προέρχεται από ένα πλούσιο σε νερό ή πλούσιο σε νερό μητρικό σώμα – έναν ωκεάνιο κόσμο στο αρχικό ηλιακό σύστημα, ενδεχομένως τον Ceres”.

“Η ομοιότητα των κρυστάλλων που βρέθηκαν στους Monahans και Zag δείχνε ότι οι αστεροειδείς από τους οποίους προέρχονται, μπορεί να έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους και να έχουν σμίξει υλικά”.

“Υπάρχουν επίσης διαρθρωτικές ενδείξεις επιπτώσεων – ίσως από ένα μικρό κομμάτι αστεροειδούς που επηρεάζει έναν μεγαλύτερο αστεροειδή”.

Αυτό ανοίγει πολλές δυνατότητες για το πώς η οργανική ύλη μπορεί να περάσει από έναν σώμα σε κάποιο άλλο στο διάστημα και οι επιστήμονες ίσως χρειαστεί να ξανασκεφτούν τις διαδικασίες που οδήγησαν στη σύνθετη σειρά οργανικών ενώσεων σε αυτούς τους μετεωρίτες.

“Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζαμε ότι ήταν. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις, βασισμένες στις παρατηρήσεις οργανικής χημείας και του διαστήματος, ότι οι κρύσταλλοι μπορεί αρχικά να έχουν σπαρθεί με ηφαιστειακή δραστηριότητα Ceres”, αναφέρουν καταληκτικά οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Τα πάντα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η προέλευση της ζωής είναι πραγματικά δυνατή αλλού. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία οργανικών ενώσεων μέσα σε αυτούς τους μετεωρίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ πρωτόγονου τύπου οργανικών που πιθανόν αντιπροσωπεύουν την οργανική σύνθεση του πρώιμου Ηλιακού Συστήματος”.

Παραπομπές

Queenie H.S. Chan et al. Organic matter in extraterrestrial water-bearing salt crystals. Science Advances (2018). DOI: 10.1126/sciadv.aao3521

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *