Ερευνητές δημιούργησαν τον πρώτο συνθετικό αμφιβληστροειδή, κάτι που ίσως βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης

Ένας συνθετικός, αμφιβληστροειδής μαλακός ιστός, ο οποίος αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θα μπορούσε να προσφέρει νέες ελπίδες στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Μέχρι τώρα, όλες οι τεχνητές αμφιβληστροειδικές έρευνες χρησιμοποίησαν μόνο άκαμπτα, σκληρά υλικά. Στη νέα τους μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, οι ερευνητές περιγράφουν για πρώτη φορά την επιτυχή χρήση βιολογικών, συνθετικών ιστών οι οποίοι αναπτύχθηκαν σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Η νέα μελέτη θα μπορούσε να προσφέρει νέες λύσεις στη βιομηχανία βιονικών εμφυτευμάτων και στην ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνολογιών που μοιάζουν περισσότερο με τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, βοηθώντας στη θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων του οφθαλμού, όπως η χρωστική ουσία αμφιβληστροειδοπάθειας.

Ακριβώς όπως η φωτογραφία εξαρτάται από τα pixel της κάμερας που αντιδρούν στο φως, έτσι και η όραση βασίζεται στον αμφιβληστροειδή ο οποίος εκτελεί την ίδια λειτουργία. Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται στο πίσω μέρος του ανθρώπινου ματιού και περιέχει πρωτεϊνικά κύτταρα που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα που ταξιδεύουν μέσω του νευρικού συστήματος, ενεργοποιώντας μια ανταπόκριση από τον εγκέφαλο, δημιουργώντας τελικά μια εικόνα της σκηνής που βλέπουμε.

Οι ερευνητές στη νέα τους μελέτη, ανέπτυξαν ένα νέο συνθετικού αμφιβληστροειδούς που μιμείται στενά την ανθρώπινη αμφιβληστροειδή διαδικασία. Ο συνθετικός αμφιβληστροειδής αποτελείται από μαλακά σταγονίδια νερού (υδρογέλες), και πρωτεΐνες βιολογικής κυτταρικής μεμβράνης. Σχεδιασμένο σαν μια φωτογραφική μηχανή, τα κύτταρα λειτουργούν ως pixels, ανιχνεύοντας και αντιδρώντας στο φως για να δημιουργήσουν μια εικόνα κλίμακας γκρι.

Η νέα μελέτη, δείχνει ότι, αντίθετα με τα υπάρχοντα εμφυτεύματα τεχνητού αμφιβληστροειδούς, οι κυτταροκαλλιέργειες δημιουργούνται από φυσικά, βιοαποικοδομήσιμα υλικά και δεν περιέχουν ξένα σώματα ή ζωντανούς οργανισμούς. Με τον τρόπο αυτό το εμφύτευμα είναι λιγότερο επεμβατικό από ένα μηχανικό σχέδιο και είναι λιγότερο πιθανό να έχει αρνητική αντίδραση στο σώμα.

“Το ανθρώπινο μάτι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και γι ‘αυτό τα ξένα σώματα, όπως μεταλλικά εμφυτεύματα αμφιβληστροειδούς, μπορεί να είναι τόσο βλαπτικά, οδηγώντας σε φλεγμονή. Αλλά ένα βιολογικό συνθετικό εμφύτευμα είναι μαλακό και με βάση το νερό, είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον του ματιού”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Αν και ο συνθετικός αμφιβληστροειδής έχει δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες, οι ερευνητές θα διερευνήσουν πιθανές χρήσεις με ζωντανούς ιστούς. Αυτό το επόμενο βήμα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το υλικό συμπεριφέρεται ως βιονικό εμφύτευμα.

Παραπομπές

Vanessa Restrepo Schild et al. Light-Patterned Current Generation in a Droplet Bilayer Array. Scientific Reports (2017). DOI: 10.1038/srep46585

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *