Ερευνητές δημιούργησαν τρισδιάστατες απεικονίσεις του συστήματος καρδιακής αγωγής της καρδίας

Ερευνητές σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, περιγράφουν την ανάπτυξη ενός τρόπου παραγωγής τρισδιάστατων δεδομένων για την απεικόνιση του συστήματος καρδιακής αγωγής (των ειδικών κυττάρων που επιτρέπουν στην καρδιά μας να κτυπάει), σε πρωτοφανή λεπτομέρεια.

Τα νέα δεδομένα από την νέα αυτή μελέτη, μας προσφέρουν ένα πολύ πιο ακριβές πλαίσιο από προηγούμενα, για χρήση σε μοντέλα υπολογιστών του καρδιακού παλμού, τα οποία θα βελτιώσουν την κατανόησή μας γύρω από τους προβληματικούς καρδιακούς ρυθμούς όπως στην κολπική μαρμαρυγή που πλήττει εκατομμύρια άτομα στο πλανήτη.

“Τα τρισδιάστατα δεδομένα διευκολύνουν την κατανόηση των σύνθετων σχέσεων μεταξύ του συστήματος καρδιακής αγωγής και της υπόλοιπης καρδιάς. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα για να δημιουργήσουμε τρισδιάστατα μοντέλα που θα είναι πραγματικά χρήσιμα στις συζητήσεις με τους καρδιολόγους, άλλους ερευνητές και ασθενείς με καρδιακά προβλήματα”, αναφέρουν στην μελέτη τους οι ερευνητές.

“Νέες στρατηγικές για την επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν βλάπτουν ή συμπιέζουν αυτόν τον πολύτιμο ιστό. Στο μέλλον θα μπορέσουμε να δούμε πού λειτουργεί το σύστημα καρδιακής αγωγής σε καρδιές που δεν έχουν διαμορφωθεί σωστά. Αυτό θα βοηθήσει τους χειρουργούς που χειρουργούν τέτοιες καρδιές, να σχεδιάζουν λειτουργίες που έχουν τον μικρότερο κίνδυνο βλάβης του συστήματος καρδιακής αγωγής”.

Για να δημιουργήσουν τις τρισδιάστατες απεικονίσεις, οι ερευνητές εμπότισαν τα δείγματα σε ένα διάλυμα ιωδίου, κάτι που επέτρεψε στο δείγμα να απορροφήσει τις ακτίνες Χ και να γίνει ορατό.

Με σύγχρονους σαρωτές ακτίνων Χ, οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν λεπτομερείς τρισδιάστατες απεικονίσεις. Στις καλύτερες εικόνες, μπορούν ακόμα να δουν τα όρια μεταξύ των μεμονωμένων κυττάρων της καρδιάς και να εντοπίσουν σε ποια κατεύθυνση είναι τοποθετημένα.

Μέσα στην καρδιά υπάρχει ένα ειδικό δίκτυο που ονομάζεται σύστημα καρδιακής αγωγής που παράγει και διανέμει ένα κύμα ηλεκτρικής δραστηριότητας που διεγείρει τον καρδιακό μυ έτσι ώστε να συσπαθεί.

Αυτό το σύστημα διασφαλίζει ότι τα διάφορα μέρη της καρδιάς συστέλλονται τακτικά και με συντονισμένο τρόπο. Εάν το σύστημα είναι κατεστραμμένο και ένα μέρος της καρδιάς συσπάται εκτός συγχρονισμού, τότε η καρδία δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά.

Παραπομπές

Robert S. Stephenson et al. High resolution 3-Dimensional imaging of the human cardiac conduction system from microanatomy to mathematical modeling. Scientific Reports (2017). DOI: 10.1038/s41598-017-07694-8

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *