Ερευνητές ανέπτυξαν ένα πειραματικό εμβόλιο κατά των ρινοϊών

Ρινοϊοί

Ένα εμβόλιο κατά των ρινοϊών, την κυρίαρχη αιτία του κοινού κρυολογήματος, είναι επιτεύξιμο αναφέρουν ερευνητές σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Η αναζήτηση για ένα εμβόλιο κατά των ρινοϊών μπορεί να φαινόταν δονκιχωτική, καθώς υπάρχουν περισσότερες από 100 ποικιλίες που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κι έτσι όμως, το το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χειριστεί την πρόκληση, αναφέρουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την νέα μελέτη, τα εμβόλια που συνδυάζουν δεκάδες ποικιλίες από ρινοϊούς ταυτόχρονα, είναι αποτελεσματικά στην τόνωση αντιιικών αντισωμάτων.

Οι ρινοϊοί είναι η πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος. Άλλοι ιοί όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο ιός παραγρίπης και οι αδενοϊοί, μπορούν να προκαλέσουν το κρυολόγημα. Οι ρινοϊοί επιδεινώνουν επίσης τις κρίσεις άσθματος. Παρά το γεγονός ότι έρχονται σε πολλές ποικιλίες, οι ρινοϊοί δεν έχουν την τάση να αλλάζουν στον ίδιο βαθμό που οι ιοί της γρίπης κάνουν.

Ερευνητές έδειξαν από το 1960 ότι ήταν δυνατός ο εμβολιασμός ανθρώπων έναντι μιας ποικιλίας ρινοϊού και να τους αποτρέψει από το να αρρωστήσουν. Το πρόβλημα ήταν η ποικιλομορφία των ρινοϊών.

«Είναι έκπληξη το γεγονός ότι κανείς δεν δοκίμασε μια τέτοια απλή λύση κατά την διάρκεια των τελευταίων 50 ετών. Πήραμε μόλις 50 τύπους ρινοϊών και τους αναμίξαμε μαζί στο εμβόλιο μας και φροντίσαμε να έχουμε αρκετό από τον καθένα», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Αν μπορούμε να κάνουμε ένα εμβόλιο με 50 ή 100 παραλλαγές, είναι η ίδια ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης σε μια ενιαία δόση του εμβολίου».

Ένα μίγμα από 25 τύπους απενεργοποιημένων ρινοϊών μπορούν να διαγείρουν εξουδετερωτικά αντισώματα εναντίον και των 25 τύπων σε ποντίκια και ένα μίγμα 50 τύπων μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα σε μακάκους. Στη νέα μελέτη, τα αντισώματα που παράχθηκαν σε απόκριση του εμβολίου, ελέγχθηκαν για την ικανότητά τους να εμποδίζουν τον ιό από το να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα σε καλλιέργεια. Ωστόσο, τα εμβόλια δεν εξετάστηκαν για την ικανότητά τους να σταματήσουν τα ζώα από το να αρρωστήσουν.

Παραπομπές

Sujin Lee, Minh Trang Nguyen, Michael G. Currier, Joe B. Jenkins, Elizabeth A. Strobert, Adriana E. Kajon, Ranjna Madan-Lala, Yury A. Bochkov, James E. Gern, Krishnendu Roy, Xiaoyan Lu, Dean D. Erdman, Paul Spearman, Martin L. Moore. A polyvalent inactivated rhinovirus vaccine is broadly immunogenic in rhesus macaques. Nature Communication (2016). DOI: 10.1038/ncomms12838

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *