Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο για την καταπολέμηση του Staphylococcus aureus

Σταφυλόκοκκος

Μια ομάδα ερευνητών, έχει βρει ένα νέο τρόπο για την καταπολέμηση του Staphylococcus aureus, ενός σημαντικού ευκαιριακού παθογόνου στον άνθρωπο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Signaling.

Ο Staphylococcus aureus είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί κανονικά να βρεθεί στη μύτη, επί του δέρματος ή στο κατώτερο έντερο οποιουδήποτε προσώπου.

Αυτό το βακτήριο είναι η κύρια αιτία των επαναλαμβανόμενων μολύνσεων σε ανθρώπους, οι οποίες περιλαμβάνουν τη πνευμονία, την βακτηριαιμία, την οστεομυελίτιδα, την αρθρίτιδα, την ενδοκαρδίτιδα, και το σύνδρομο τοξικού σοκ.

Μια μεταλλαγμένη μορφή του Staphylococcus aureus, που ονομάζεται MRSA, έχει επίσης αναπτύξει ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό μεθικιλλίνη.

Ο Staphylococcus aureus μπορεί επίσης να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, συνήθως μέσω μολυσμένων προϊόντων όπως το κρέας, το σάντουιτς, οι σαλάτες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην νέα μελέτη, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει το πως ο Staphylococcus aureus ρυθμίζει την πρόσληψη των αλάτων του. Διαταράσσοντας το μηχανισμό αυτό σημαίνει ότι το βακτήριο είτε απορροφά πάρα πολλά άλατα από το περιβάλλον του ή χάνει πολύ νερό με αποτέλεσμα την αφυδάτωσή του και τον θάνατό του.

«Με αυτή τη μελέτη τώρα έχουμε μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο Staphylococcus aureus τα καταφέρνει με τις μη φυσιολογικές ποσότητες αλάτων που λαμβάνει», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές. «Παρά το γεγονός ότι η έρευνα αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ελπίζουμε ότι αυτή η γνώση θα μας βοηθήσει κάποια μέρα στη πρόληψη των τροφιμογενών σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων, καθώς και στο άνοιγμα νέων δυνατοτήτων για τα είδη των θεραπειών που μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με τα αντιβιοτικά».

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε κύτταρα του Staphylococcus aureus και ανακάλυψε ότι ένα μόριο σηματοδότησης που ονομάζεται cyclic di-AMP, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία μέσω της οποίας τα βακτήρια ρυθμίζουν τα επίπεδα άλατος τους.

Ο Staphylococcus aureus είναι εμφανώς ανθεκτικός σε υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων, αν και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν γιατί.

Τώρα οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι όταν το μόριο σηματοδότησης ανιχνεύει ότι το βακτήριο βρίσκεται σε ένα περιβάλλον υψηλής περιεκτικότητας σε άλατα, το μόριο προσκολλάται σε αρκετές πρωτεΐνες «μεταφορείς» για τους δώσει το σήμα να ανταποκριθούν και να προστατεύσουν το κύτταρο.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού ενεργούν ώστε να απομακρύνουν νερό από τα κύτταρα, ο οποίος είναι και ο λόγος που αισθανόμαστε διψασμένοι μετά την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων.

Συνεπώς, για να αποφευχθεί η απώλεια νερού, η πρωτεΐνη «μεταφορέας» τραβά μέσα στο κύτταρο ένα τύπο μορίου που δρα σαν μια μικρογραφία σφουγγαριού. Απορροφά το νερό, αφήνοντας το στο κύτταρο εμποδίζοντάς το να διαφύγει. Με την διακοπή της απώλειας νερού, τα μικροσκοπικά σφουγγάρια αποτρέπουν επίσης την είσοδο αλάτων μέσα στο κύτταρο.

Η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να διαταράξει αυτόν τον μηχανισμό, και διαπίστωσαν ότι με την αύξηση του σήματος προς της πρωτεΐνες «μεταφορείς», ο αριθμός των μικροσκοπικών σφουγγαριών μειώθηκε σημαντικά.

Η αναστολή αυτών των μηχανισμών προστασίας από τα άλατα καθιστά τα κύτταρα του Staphylococcus aureus πιο ευαίσθητα στα άλατα, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην καταστροφή των βακτηριακών κυττάρων.

Παραπομπές

Christopher F. Schuster, Lauren E. Bellows1, Tommaso Tosi1, Ivan Campeotto1, Rebecca M. Corrigan1, Paul Freemont2, Angelika Gründling. The second messenger c-di-AMP inhibits the osmolyte uptake system OpuC in Staphylococcus aureus. Science Signaling (2016). DOI: 10.1126/scisignal.aaf7279

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *