Ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο μείωσης της αντιγραφής του ιού του HIV στον γαστρεντερικό σωλήνα

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JCI Insight, ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο για να επιβραδύνουν την αναπαραγωγή του ιού στον γαστρεντερικό σωλήνα των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον HIV.

Αυτή η πρόοδος, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας θεραπευτικής στρατηγικής για τη συμπλήρωση της αντιρετροϊκής θεραπείας (ART), τη βελτίωση του ελέγχου της αντιγραφής του ιού σε άτομα μολυσμένα με HIV και την πρόληψη επιπλοκών που σχετίζονται με χρόνια λοίμωξη.

“Έχουμε εντοπίσει ένα μόριο που διεγείρει την αντιγραφή του HIV σε κύτταρα Τ CD4 που βρίσκονται στο έντερο”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Έχουμε επίσης αρχίσει να δοκιμάζουμε φάρμακα για να εμποδίσουμε αυτή την αντιγραφή και να μειώσουμε τη φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου. Αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για την εξάλειψη του HIV ή τουλάχιστον για την επίτευξη λειτουργικής θεραπείας”.

Η θεραπεία (αντιρετροϊκή θεραπεία – ART), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προσβεβλημένων από τον ιό ατόμων μπορεί να μειώσει τα ιικά φορτία σε συχνά μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα και είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της εξέλιξης της λοίμωξης σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

Αλλά ο HIV είναι ανθεκτικός. “Παρά την αποτελεσματικότητα των αντιιικών, κρύβεται σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Τ κύτταρα CD4, τα οποία φιλοξενούν τον ιό και σχηματίζουν ιϊκές “δεξαμενές” σε διάφορους περιφερειακούς ιστούς, ιδιαίτερα στο γαστρεντερικό σωλήνα”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Μέσα σε αυτές τις “δεξαμενές”, ορισμένοι ιικοί οργανισμοί συνεχίζουν να αναπαράγονται, πράγμα που οδηγεί σε επιβλαβή φλεγμονή στο έντερο. Κάτι που οδήγησε στην ιδέα να περιοριστεί ο ιικός αναδιπλασιασμός σε όλα τα επίπεδα και να αντισταθμιστεί η φλεγμονή”.

“Ο πεπτικός σωλήνας είναι ένα περιβάλλον που ευνοεί τις ιογενείς “δεξαμενές”. Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι τα κύτταρα Τ CD4 τα οποία μεταναστεύουν από το αίμα στο έντερο μπορούν να τροποιηθούν. Κατά την διακίνησή τους, τα κύτταρα αυτά αποκτούν τους μηχανισμούς που βοηθούν τον ιό να τα μολύνει”.

“Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε γιατί το έντερο είναι ευνοϊκό στον ιό HIV και, ως εκ τούτου, πώς να καταπολεμήσουμε αυτές τις δεξαμενές”.

Τα CD4 Τ κύτταρα μεταναστεύουν από το αίμα στο έντερο χάρη στα μόρια δείκτη που εκφράζονται στην επιφάνεια τους. Ορισμένα από αυτά, που ονομάζονται CCR6, δρουν σαν ένας “ταχυδρομικός κώδικας” για τα κύτταρα, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να κατευθύνονται προς το έντερο. Προηγουμένως, οι ερευνητές είχαν δείξει ότι τα κύτταρα που εκφράζουν το μόριο CCR6 είναι προτιμητέοι στόχοι της in-vitro μόλυνσης και είναι ιϊκές «δεξαμενές» σε υποκείμενα που υποβάλλονται σε αγωγή με ART.

Χρησιμοποιώντας βιοψίες του σιγμοειδούς παχέος εντέρου και του αίματος των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από HIV στη θεραπεία ART, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι στο κόλον, τα CD4 Τ κύτταρα που εκφράζουν τον “ταχυδρομικό κώδικα” CCR6 περιέχουν επίσης μια μεγάλη ποσότητα άλλου μορίου που ονομάζεται mTOR, ένας σημαντικός ρυθμιστής των μεταβολικών μηχανισμών.

“Είναι το μόριο mTOR το οποίο είναι εν μέρει υπεύθυνο για την υψηλή ευπάθεια του HIV στα CD4 Τ λεμφοκύτταρα που εκφράζουν CCR6 και διαμένουν στο έντερο”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές.

Με παρεμβολή στη δραστηριότητα mTOR κατά τη διάρκεια in-vitro πειραμάτων με υπάρχοντα φάρμακα, οι ερευνητές μπόρεσαν να μειώσουν σημαντικά την αντιγραφή του HIV στα κύτταρα των ασθενών με HIV, των οποίων το ιικό φορτίο ήταν μη ανιχνεύσιμο.

Τα φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση του mTOR χρησιμοποιούνται με επιτυχία στη θεραπεία του καρκίνου και του διαβήτη. Άλλες μελέτες είναι απαραίτητες για την επικύρωση της χρήσης τους στη θεραπεία του HIV.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ήδη τις δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της αύξησης των πιθανοτήτων θεραπείας ασθενών που έχουν προσβληθεί από HIV με τη χρήση αναστολέων mTOR για τη συμπλήρωση των αντιρετροϊκών αγωγών.

“Σε ειδικά στοχοθετημένα CD4 Τ κύτταρα που φέρουν το μόριο CCR6, το οποίο περιέχει αδρανοποιημένο HIV, πιστεύουμε ότι αυτά τα φάρμακα θα μειώσουν τη γαστρεντερική φλεγμονή των ατόμων στην ART”.

“Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε ότι αυτός ο τύπος θεραπείας θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ποσότητα του ιού που εμμένει σε δεξαμενές του εντέρου και γι ‘αυτό είναι μια σημαντική στρατηγική για τη θεραπεία του ιού HIV και μια που αξίζει να δοκιμαστεί”.

Παραπομπές

Delphine Planas et al. HIV-1 selectively targets gut-homing CCR6 CD4 T cells via mTOR-dependent mechanisms. JCI Insight (2017). DOI: 10.1172/jci.insight.93230

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *