Ερευνητές ανακάλυψαν πέντε νέους ατομικούς πυρήνες ισότοπων

labscientist

Ερευνητές από το εθνικό κέντρο Lawrence Livermore στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με διεθνείς ερευνητές, ανακάλυψαν πέντε νέους ατομικούς πυρήνες που προστίθενται στο διάγραμμα των νουκλεϊδίων.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Physics Letters B, εστιάζεται στην ανάπτυξη νέων μεθόδων σύνθεσης βαρέων στοιχείων. Οι νέοι αυτοί εξωτικοί πυρήνες που ανακαλύφθηκαν είναι ένα ισότοπο για καθένα από τα βαριά στοιχεία μπερκέλιο, ποσειδώνιο και ουρανίου και δύο ισότοπα τοι στοιχείου αμερικίου.

Κάθε χημικό στοιχείο έρχεται με τη μορφή των διαφορετικών ισοτόπων. Αυτά τα ισότοπα διακρίνονται το ένα από το άλλο από τον αριθμό των νετρονίων στον πυρήνα, και έτσι από τη μάζα τους. Οι νέοι αυτοί πυρήνες έχουν λιγότερα νετρόνια και είναι ελαφρύτερα από τα προηγουμένως γνωστά ισότοπα των αντίστοιχων στοιχείων.

Μέχρι σήμερα ο Περιοδικός Πίνακας περιλαμβάνει περισσότερα από 3000 ισότοπα, των 114 επιβεβαιωμένων χημικών στοιχείων. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, περισσότερα από 4000 πρόσθετα, ανεξερεύνητο ισότοπα, επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν. Λόγο του χαμηλού αριθμού νετρονίων, η δομή τους είναι πολύ εξωτική και επομένως ενδιαφέρουσα για την ανάπτυξη των θεωρητικών μοντέλων που περιγράφουν ατομικούς πυρήνες.

«Τα αποτελέσματα αυτά πραγματικά ωθούν τη γνώση μας στα άκρα σε σχέση με όσα γνωρίζουμε για την πυρηνική δομή», αναφέρει στη μελέτη ο Dawn Shaughnessy του κέντρου Lawrence Livermore. «Όταν συνειδητοποιούμε ότι το φυσικό ουράνιο έχει 146 νετρόνια και το νέο ισότοπο έχει μόνο 124 νετρόνια, δείχνει πόσα έχουμε ακόμη να μάθουμε για τη πυρηνική δομή και τις δυνάμεις που συγκρατούν τον πυρήνα μαζί».

Παραπομπές

Η μελέτη – Observation of new neutron-deficient isotopes with Z≥92 in multinucleon transfer reactions

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *