Ερευνητές ανακάλυψαν γιατί το μόριο CD40 μπορεί και καταστρέφει καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Huddersfield στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι οι πρώτοι που κατέληξαν σε μια βαθιά κατανόηση ενός μορίου, το οποίο καταστρέφει καρκινικούς όγκους χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα του ιστού.

Η ανακάλυψη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Oncogene, ανοίγει την δυνατότητα για πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο οι οποίες θα είναι απαλλαγμένες από σοβαρές παρενέργειες.

Οι ερευνητές περιγράφουν στην μελέτη τους, ότι έχουν εκμεταλλευτεί τις μοναδικές ιδιότητες ενός μορίου (μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Cluster of Differentiation 40 – CD40), για να δημιουργήσουν μια συγκεκριμένη θεραπεία ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Η επόμενη ενέργεια τους, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τις κλινικές δοκιμές.

«Το 2002, αναφέραμε για πρώτη φορά ότι αυτό το συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας των υποδοχέων TNF είναι μοναδικό», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Πολλά από τα μέλη αυτής της οικογένειας είναι πολύ καλά στο να προκαλούν κυτταρικό θάνατο. Αλλά το μόριο CD40 είναι ιδιαίτερο. Φαίνεται να σκοτώνει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα, αλλά όταν ενεργοποιηθεί κοντά σε φυσιολογικά κύτταρα, αυτά δεν πεθαίνουν».

Ήταν ζωτικής σημασίας για τους ερευνητές να κατανοήσουν αυτές τις αξιοσημείωτες ιδιότητες του μορίου CD40, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν το τεράστιο δυναμικό τους για την θεραπεία του καρκίνου.

«Ξέραμε ότι αυτό το μόριο CD40 φαινόταν να είναι πολύ καλό στο να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Έτσι αποφασίσαμε να παρατηρήσουμε τι κάνει σε μοριακό επίπεδο. Αν κατανοήσουμε τι κάνει και τι είναι τόσο ειδικό σχετικά με αυτό, θα μπορούμε ίσως να σχεδιάσουμε δικούς μας τρόπους για την καταπολέμηση των όγκων», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές.

«Στη νέα μας μελέτη, έχουμε εντοπίσει ακριβώς γιατί αυτό το μόριο μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και γιατί δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα».

Τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με τη συνεχή διαίρεση τους. Το γεγονός αυτό τους προκαλεί τεράστια πίεση, αλλά έχουν αναπτύξει προστατευτικές ιδιότητες που τους επιτρέπουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή.

Το μόριο CD40 αφαιρεί αυτήν την προστασία, έτσι ώστε τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν, αλλά επειδή τα φυσιολογικά κύτταρα δεν έχουν υπαχθεί σε “οξειδωτικό στρες”, δεν επηρεάζονται από το μόριο αυτό.

Οι ερευνητές επίσης εργάστηκαν για τη δημιουργία μιας μεθόδου η οποία χρησιμοποιεί το μόριο CD40, σε στοχευμένες, ενδοφλέβιες βιο-θεραπείες, ανακαλύπτοντας τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξης του μορίου.

Παραπομπές

J. Dunnill, K Ibraheem, A Mohamed, J Southgate, N.T. Georgopoulos. A redox state-dictated signalling pathway deciphers the malignant cell specificity of CD40-mediated apoptosis. Oncogene (2017). DOI: 10.1038/onc.2016.401

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *