Ερευνητές εντόπισαν ένα κύριο συστατικό της ανάκαμψης του εγκεφάλου μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Εξετάζοντας εγκεφαλικό ιστό από ποντίκια, πιθήκους και ανθρώπους, ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ένα μόριο γνωστό ως παράγοντας ανάπτυξης και διαφοροποίησης 10 (GDF10), είναι ένας βασικός παράγοντας του μηχανισμού επιδιόρθωσης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience, υποδεικνύουν ότι ο παράγοντας GDF10, μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία για την αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα ευρήματα της έρευνας βοηθούν στην αναγνώριση των μηχανισμών επιδιόρθωσης μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο εντοπισμός αυτής της πρωτεΐνης προωθεί περισσότερο τη γνώση μας για το πώς ο ίδιο ο εγκέφαλος θεραπεύεται από τις καταστροφικές συνέπειες του εγκεφαλικού επεισοδίου, και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών για την προώθηση της ανάκαμψης», αναφέρει στη μελέτη η Francesca Bosetti, Ph.D, διευθύντρια του προγράμματος εγκεφαλικών επεισοδίων στο NINDS (National Institute of Neurological Disorders and Stroke) και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί όταν ένα αγγείο του αίματος στον εγκέφαλο αποφράζεται, εμποδίζοντας κοντινούς ιστούς από να πάρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όταν εγκεφαλικοί ιστοί στερούνται οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες αρχίζουν να πεθαίνουν. Μόλις συμβεί αυτό, μηχανισμοί επιδιόρθωσης, όπως η αξονική εκβλάστηση ενεργοποιούνται καθώς ο εγκέφαλος προσπαθεί να ξεπεράσει τη ζημιά. Κατά τη διάρκεια της αξονικής εκβλάστησης, υγιείς νευρώνες δημιουργούν νέες συνδέσεις αποκαθιστώντας μερικές από τις συνδέσεις που χάθηκαν ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του εγκεφαλικού, με αποτέλεσμα τη μερική ανάκτηση. Πριν από τη μελέτη αυτή, δεν ήταν γνωστό τι προκαλούσε τη αξονική εκβλάστηση.

Προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι ο παράγοντας GDF10, εμπλέκεται στα πρώιμα στάδια της αξονικής εκβλάστησης, αλλά ο ακριβής ρόλος του στη διαδικασία ήταν ασαφής. Η ερευνητική ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη, πήραν μια προσεκτική ματιά στον παράγοντα GDF10 για να προσδιορίσουν πως μπορεί να συμβάλλει στην αξονική εκβλάστηση.

Εξετάζοντας ζωικά μοντέλα εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και αυτοψίες ανθρώπινων ιστών, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο παράγοντας GDF10 ενεργοποιείται πολύ νωρίς μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας νευρώνες τρωκτικών και ανθρώπων σε τρυβλία Petri, οι ερευνητές δοκίμασαν την επίδραση του παράγοντα GDF10 κατά μήκος των νευραξόνων (axon), οι οποίοι μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Ανακάλυψαν ότι ο παράγοντας GDF10 διεγείρει την νευραξονική ανάπτυξη και παράλληλα αυξάνει το μήκος τους.

«Βρήκαμε ότι ο παράγοντας GDF10 προκάλεσε πολλούς διαφορετικούς νευρώνες σε ένα πιάτο για να αναπτυχθούν, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων νευρώνων που προήλθαν από βλαστικά κύτταρα», αναφέρουν στη μελέτη οι ερευνητές.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι ο παράγοντας GDF10 μπορεί να είναι σημαντικός για τη λειτουργική αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η αύξηση των επιπέδων του παράγοντα GDF10 συσχετίστηκε με σημαντικά ταχύτερη ανάρρωση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν τον παράγοντα GDF10, τα ζώα δεν απέδιδαν εξίσου καλά σε κινητικές εργασίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης είχαν απομειωθεί, και ότι τα φυσικά επίπεδα του παράγοντα GDF10 στον εγκέφαλο αποτελούν μέσο για την ανάκαμψη.

Οι ερευνητές αναφέρουν στη μελέτη ότι περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί αν ο παράγοντας GDF10 μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία για την ανάκτηση από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παραπομπές

Η μελέτη – GDF10 is a signal for axonal sprouting and functional recovery after stroke

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *