Ερευνητές προσδιόρισαν ένα νέο βιολογικό δείκτη για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας

Παχυσαρκία

Ερευνητές έχουν εντοπίσει ένα πιθανό νέο βιολογικό δείκτη για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Η νευροτενσίνη (neurotensin), επίσης γνωστή ως ΝΤ ή NTS, είναι ένα νευροπεπτίδιο 13 αμινοξέων που παράγεται κυρίως στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Απελευθερώνεται με την κατάποση λιπών και διευκολύνει την απορρόφηση των λιπαρών οξέων στο έντερο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η νευροτενσίνη, μπορεί επίσης να διεγείρει την ανάπτυξη διαφόρων καρκίνων και την αύξηση των επιπέδων χαμηλής θρέψης προ-ΝΤ (ένα πρόδρομο της ορμόνης ΝΤ), που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου του μαστού.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές, ανέλυσαν τα δεδομένα από μια έρευνα για τη διατροφή και τον καρκίνο, που παρακολούθησε 28,449 άνδρες και γυναίκες για περίπου 17 χρόνια.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι παχύσαρκοι και οι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα χαμηλής θρέψης προ-NT, και ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης της παχυσαρκίας διπλασιάστηκε σε μη παχύσαρκα άτομα που είχαν την προ-ΝΤ σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν επίσης περαιτέρω ζωικά μοντέλα για να δείξει ότι μια ανεπάρκεια σε ΝΤ προστατεύει από την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την λιπώδη νόσο του ήπατος που σχετίζεται με την υψηλή κατανάλωση λίπους, προσδιορίζοντας έτσι την ΝΤ ως δυνητικός πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παχυσαρκίας και ένα νέο θεραπευτικό στόχο για αυτή την ασθένεια.

«Τα ευρήματά μας έχουν επαναπροσδιορίσει το πως βλέπουμε το ρόλο της νευροτενσίνης», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Η νευροτενσίνη φαίνεται να είναι ένα μεταβολικά λιτό πεπτίδιο το οποίο αυξάνει την απορρόφηση των λιπών που προσλαμβάνονται. Ωστόσο, με την αφθονία των λιπών στην τυπική δυτική διατροφή, η νευροτενσίνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, συμβάλλοντας στην αύξηση της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών».

«Επιπλέον, επειδή η νευροτενσίνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων και τώρα έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, η αυξημένη νευροτενσίνη μπορεί να συμβάλει στην υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία».

Παραπομπές

Jing Li, Jun Song etc. An obligatory role for neurotensin in high-fat-diet-induced obesity. Nature (2016). DOI: 10.1038/nature17662

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *