Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει γονίδια τα οποία μπορεί να προδιαθέτουν την αϋπνία

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Genetics, ότι έχουν εντοπίσει επτά γονίδια κινδύνου για την αϋπνία.

Η αϋπνία είναι μια από τις συχνότερες ιατρικές γνωματεύσεις. Ακόμη και μετά τη θεραπεία, ο κακός ύπνος παραμένει μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία για πολλούς ανθρώπους. Τώρα μια ερευνητική ομάδα, έχει έρθει πιο κοντά στην εξάλειψη των βιολογικών μηχανισμών που προκαλούν την προδιάθεση για την αϋπνία.

“Τα ευρήματά μας είναι η αρχή μιας πορείας προς την κατανόηση της αϋπνίας στο επίπεδο της επικοινωνίας εντός και μεταξύ των νευρώνων, κάτι που θα μας οδηγήσει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης νέων τρόπων θεραπείας”, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

“Σε σύγκριση με τη σοβαρότητα, την επικράτηση και τους κινδύνους της αϋπνίας, μόνο μερικές μελέτες στοχεύουν τα αίτιά της. Η αϋπνία πολύ συχνά απορρίπτεται ως κάτι που “”είναι μόνο στο μυαλό σου””.Η νέα μας μελέτη, μας δείχνει μια νέα προοπτική. Η αϋπνία βρίσκεται επίσης στα γονίδια”.

Για τον εντοπισμό των γενετικών παραγόντων που προκαλούν την αϋπνία, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη συσχέτισης με γονιδίωμα και μια γενετική μελέτη σύνδεσης γονιδιώματος σε 113.006 άτομα. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές εντόπισαν επτά γονίδια που σχετίζονται με την αϋπνία.

“Αυτά τα γονίδια παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της μεταγραφής, στη διαδικασία δηλαδή όπου το DNA διαβάζεται για να γίνει αντιγραφή του RNA και της εξωκύτωσης, την απελευθέρωση των μορίων από τα κύτταρα για να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές.

“Ένα από τα εντοπισμένα γονίδια, το MEIS1, έχει συνδεθεί προηγουμένως με δύο άλλες διαταραχές του ύπνου: περιοδικές κινήσεις του σκέλους του ύπνου (PLMS) και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS). Οι παραλλαγές στο γονίδιο MEIS1 φαίνεται να συνεισφέρουν και στις τρεις διαταραχές”.

“Εντυπωσιακά, το PLMS και το RLS χαρακτηρίζονται από ανήσυχη κίνηση και αίσθηση, αντίστοιχα, ενώ η αϋπνία χαρακτηρίζεται κυρίως από ένα ανήσυχο ρεύμα συνείδησης”.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης μια ισχυρή γενετική επικάλυψη με άλλα χαρακτηριστικά, όπως οι διαταραχές άγχους, η κατάθλιψη και ο νευρωτισμός και η χαμηλή υποκειμενική ευεξία.

“Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα, επειδή αυτά τα χαρακτηριστικά τείνουν να συμβαδίζουν με την αϋπνία. Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην κοινή γενετική βάση”.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης εάν οι ίδιες γενετικές παραλλαγές ήταν σημαντικές για τους άνδρες και τις γυναίκες.

“Μέρος των γενετικών παραλλαγών αποδείχτηκε διαφορετικό. Αυτό υποδηλώνει ότι, για κάποιο μέρος, διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία σε άνδρες και γυναίκες”.

“Διαπιστώσαμε επίσης μια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά την επικράτηση: στο δείγμα που μελετήσαμε, συμπεριλαμβανομένων κυρίως ανθρώπων άνω των πενήντα ετών, το 33 τοις εκατό των γυναικών ανέφεραν ότι πάσχουν από αϋπνία. Για τους άνδρες αυτό ήταν 24 τοις εκατό”.

Παραπομπές

Anke R. Hammerschlag et al. Genome-wide association analysis of insomnia complaints identifies risk genes and genetic overlap with psychiatric and metabolic traits. Nature Genetics (2017). DOI: 10.1038/ng.3888

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *