Ερευνητές εντόπισαν πρωτεΐνες οι οποίες αναχαιτίζουν την εξάπλωση του ιού HIV-1

hiv-virus-cu

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε πρωτεΐνες που απενεργοποιούν τον ιό HIV-1, γεγονός που υποδηλώνει μια πολλά υποσχόμενη νέα στρατηγική για τη μάχη εναντίον του ιού που προκαλεί το AIDS.

Στις δυο ξεχωριστές τους μελέτες οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πρωτεΐνες που βρίσκονται στις κυτταρικές μεμβράνες του ξενιστή και που ονομάζονται SERINC5 και SERINC3 μειώνουν σημαντικά τη μολυσματικότητα του HIV-1, μπλοκάροντας την ικανότητα του ιού να μολύνει νέα κύτταρα.

Η HIV-1 Nef, μία πρωτεΐνη σημαντική για την ανάπτυξη του AIDS, εξουδετερώνει τις πρωτεΐνες SERINC. Νέα φάρμακα που στοχεύουν τη HIV-1 Nef θα επέτρεπε στις πρωτεΐνες SERINC να αδρανοποιούν τον ιό.

Οι ερευνητές στις δύο ξεχωριστές τους μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, χρησιμοποίησαν εντελώς διαφορετικές, εντούτοις συμπληρωματικές μεθοδολογίες για να διαλευκάνουν τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πρωτεΐνης HIV-1 Nef και των πρωτεϊνών της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων SERINC5 και SERINC3, οι οποίες εκφράζονται στα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές εκτέλεσαν παράλληλη αλληλούχιση σε 31 ανθρώπινες κυτταρικές σειρές που διέφεραν από άποψη μεγέθους της εξάρτησης από τη πρωτεΐνη HIV-1 Nef για τις ανάγκες της αναπαραγωγής του ιού.

«Είναι γνωστό για περισσότερα από 20 χρόνια ότι η πρωτεΐνη HIV-1 Nef είναι απαραίτητη για να γίνει ο HIV-1 ένας θανατηφόρος ιός. Οι νέες αυτές μελέτες μπορεί τελικά να μας δώσουν μια σημαντική γνώση στο πως η HIV-1 Nef μπορεί να κάνει αυτό», ανέφερε στις μελέτες ο Jeremy Luban της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και ένας από τους συγγραφείς των μελετών.

Ο ιός HIV-1 αποτελείται μόνο εννέα γονίδια. Για να αναπαράγει το γονιδίωμα του, ο ιός απαιτεί ένα κύτταρο ξενιστή. Μόλις ο ιός μολύνει ένα κύτταρο αναλαμβάνει αμέσως ορισμένες εγγενείς κυτταρικές διεργασίες, έτσι ώστε να μπορεί να αντιγραφεί.

Τελικά το μολυσμένο κύτταρο του ξενιστή παράγει νέους λοιμογόνους παράγοντες που φέρουν το γονιδίωμα του HIV-1. Αυτοί με τη σειρά τους αναζητούν νέα κύτταρα για να μολύνουν συνεχίζοντας τον κύκλο της μόλυνσης. Η πρωτεΐνη HIV-1 Nef, μια από τις εννέα πρωτογενείς πρωτεΐνες που εκφράζονται από τον ιό HIV, προκαλεί πολλές αλλαγές στα κύτταρα του ξενιστή που αυξάνουν την ικανότητα του ιού να μολύνει νέα κύτταρα.

Μια από τις δουλειές της HIV-1 Nef είναι να απομονώνει τις SERINC3 και SERINC5 έτσι ώστε αυτές οι κυτταρικές πρωτεΐνες να μην φθάνουν στην επιφάνεια του κυττάρου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενσωματωθούν στους πρόσφατα σχηματισμένους λοιμογόνους παράγοντες.

Με την απουσία της HIV-1 Nef , οι λοιμογόνοι παράγοντες ενσωματώνουν τις πρωτεΐνες SERINC3 και SERINC5 εντός του ιικού φακέλου καθώς φεύγουν από το κύτταρο ξενιστή, καθιστώντας τα ανίκανα να μολύνουν νέα κύτταρα.

«Αυτοί οι λοιμογόνοι παράγοντες είναι ικανοί να προσδεθούν πάνω σε πιθανά κύτταρα ξενιστές , αλλά το γονιδίωμα του HIV-1 δεν μπορεί να περάσει μέσα από το περίβλημα του ιού, όταν είναι παρόντες οι SERINC3 και SERINC5. Αυτές οι πρωτεΐνες με κάποιο τρόπο αναστέλλουν την απελευθέρωση του γονιδιώματος του ιού, σταματώντας ουσιαστικά την εξάπλωση του ιού», ανέφερε στις μελέτες ο καθηγητής Heinrich Gottlinger επίσης από την Ιατρική σχολής του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές ανάφεραν στις μελέτες τους επίσης ότι η αντιική δράση των πρωτεϊνών SERINC φαίνεται να εκτείνεται σε όλους τους ιούς και μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι καθολική.

Παραπομπές

1η Μελέτη – HIV-1 Nef promotes infection by excluding SERINC5 from virion incorporation

2η Μελέτη – SERINC3 and SERINC5 restrict HIV-1 infectivity and are counteracted by Nef

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *