Ερευνητές προσδιόρισαν το μόριο που είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του σπέρματος

Σπέρμα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, προσδιόρισαν το μόριο που είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του σπέρματος, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ανδρικών αντισυλληπτικών και θεραπειών υπογονιμότητας.

Μέσα στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, τα ώριμα σπέρματα είναι ικανά για περιορισμένη κίνηση. Αυτή η περιορισμένη κίνηση, όμως δεν είναι αρκετή για να τα ωθήσει προς το ωάριο κατά την είσοδό τους στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους, πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθούν από την ορμόνη (προγεστερόνη) progesterone,  η οποία απελευθερώνεται από το αυγό.

Οι ερευνητές στη μελέτη τους αναφέρουν ότι το μόριο στο οποίο η προγεστερόνη πρέπει να δεθεί είναι το ένζυμο alpha/beta hydrolase domain το οποίο περιέχει την πρωτεΐνη 2 (ABHD2), η οποία βρίσκεται στην εξωτερική μεμβράνη του σπέρματος.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση μας στο πως το σπέρμα γίνεται εξαιρετικά δραστήριο μέσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Η ανάπτυξη ενώσεων οι οποίες θα μπορούν να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη 2 μπορεί να οδηγήσει σε νέες αντισυλληπτικές μεθόδους. Ομοίως, μέθοδοι παράκαμψης ή ενίσχυσης του ενζύμου μπορεί να παρέχουν θεραπείες για τη θεραπεία της στειρότητας η οποία προκύπτει από την ανικανότητα κίνησης του σπέρματος».

Παραπομπές

Melissa R. Miller, Nadja Mannowetz, Anthony T. Iavarone, Rojin Safavi, Elena O. Gracheva, James F. Smith, Rose Z. Hill, Diana M. Bautista, Yuriy Kirichok, Polina V. Lishko. Unconventional endocannabinoid signaling governs sperm activation via sex hormone progesterone. Science 2016. DOI: 10.1126/science.aad6887

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *