Ερευνητές ανακατασκεύασαν το πως θα μπορούσαν να μοιάζουν τα αρχαιότερα λουλούδια της Γης

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το πρόγραμμα eFLOWER, αναφέρει σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, ότι ανακατασκεύασε το πως θα μπορούσαν να μοιάζουν τα προγονικά αγγειόσπερμα λουλούδια της Γης.

Τα φυτά που ανθίζουν (αγγειόσπερμα), με τουλάχιστον 300.000 είδη, είναι μακράν η πιο ποικίλη ομάδα φυτών στον πλανήτη μας. Περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα είδη που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους για τρόφιμα, φάρμακα και πολλούς άλλους σκοπούς.

Ωστόσο, τα ανθοφόρα φυτά προέκυψαν μόλις πριν από περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια, αρκετά αργά στην εξέλιξη των φυτών, προς το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων. Από τότε έχουν διαφοροποιηθεί θεαματικά. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς συνέβη αυτό.

Η προέλευση και η πρώιμη εξέλιξη των ανθισμένων φυτών – ειδικά των λουλουδιών, παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στη βιολογία.

“Προηγούμενες προσπάθειες ανακατασκευής του προγονικού λουλουδιού με τη χρήση ενός σύγχρονου φυλογενετικού πλαισίου αγγειόσπερμων, έχουν βελτιώσει την κατανόηση των προγονικών χαρακτηριστικών των ανθοφόρων λουλουδιών, όπως η προγονική δομή του κελύφους”, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

“Ωστόσο, αρκετές ουσιαστικές πτυχές του προγονικού λουλουδιού έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες, εξαιτίας της ιδιαιτέρως συγκεχυμένης παραλλαγής της φυτικής δομής μεταξύ των πρώτων αποκλίσεων των γεννητικών αγγείων. Για παράδειγμα, ήταν ακόμα άγνωστο αν το προγονικό λουλούδι ήταν ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο”.

Τώρα η ερευνητική ομάδα αναφέρει στη μελέτη της ότι το προγονικό λουλούδι ήταν αμφιφυλόφιλο, με θηλυκά (ύπερος) και αρσενικά μέρη (στήμονας), και με πολλαπλές σπείρες (ομόκεντρους κύκλους) οργάνων όπως τα πέταλα, σε σετ τριχών.

Περίπου το 20 τοις εκατό των υπαρχόντων λουλουδιών έχουν τέτοιες «τριμερείς» σπείρες, αλλά τυπικά λιγότερες: τα κρίνα έχουν δύο, οι μανόλιες έχουν τρία.

“Όταν επιτύχαμε τελικά τα πλήρη αποτελέσματα, ήμασταν αρκετά έκπληκτοι μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα είχαν νόημα. Κανείς δεν έχει σκεφτεί πραγματικά την πρώιμη εξέλιξη των λουλουδιών με αυτό τον τρόπο, αλλά τόσο πολύ εύκολα εξηγείται από το νέα μορφή που εξηγείται από τα μοντέλα μας”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Αυτά τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση ένα μεγάλο μέρος του τι έχει θεωρηθεί και διδαχθεί προηγουμένως για την φυτική εξέλιξη”.

Η ερευνητική ομάδα ανακατασκεύασε επίσης τα λουλούδια που έμοιαζαν με όλες τις βασικές αποκλίσεις στο αναπτυσσόμενο δέντρο ανθοφορίας φυτών, συμπεριλαμβανομένης της πρώιμης εξέλιξης των δύο μεγαλύτερων ομάδων ανθισμένων φυτών: μονόκοτα (π.χ. ορχιδέες, κρίνοι και χόρτα) και ευδοκία (π.χ. παπαρούνες , τριαντάφυλλα και ηλιοτρόπια).

“Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά συναρπαστικά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια σαφή ιδέα για την πρώιμη εξέλιξη των λουλουδιών σε όλα τα αγγειόσπερμα”.

Παραπομπές

Hervé Sauquet et al. The ancestral flower of angiosperms and its early diversification. Nature (2017). DOI: 10.1038/ncomms16047

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *