Ερευνητές έχουν αναδημιουργήσει μια σπάνια μορφή υδρογόνου

Mεταλικό υδρογόνο

Επιστήμονες έχουν αναδημιουργήσει μια φευγαλέα μορφή του χημικού στοιχείου από το οποίο είναι σχηματισμένοι οι γιγαντιαίοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και του Ήλιου.

Πειράματα έχουν δώσει μια «γεύση» από μια προηγουμένως απαρατήρητη μορφή υδρογόνου που υπάρχει μόνο σε εξαιρετικά υψηλές πιέσεις, πάνω πάνω από 3 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή της γήινης ατμόσφαιρας.

Το υδρογόνο, το οποίο είναι από τα πιο άφθονα στοιχεία στο Σύμπαν, πιστεύεται ότι βρίσκεται σε αυτή τη μορφή στο εσωτερικό του Δία και του Κρόνου.

Ερευνητές από όλο το κόσμο έχουν προσπαθήσει εδώ και χρόνια για τη δημιουργία αυτής της μορφής του στοιχείου, γνωστή ως μεταλλική κατάσταση. Πιστεύεται ότι αυτή η μορφή υδρογόνου βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικών χώρων του Δία και του Κρόνου.

Η μεταλλική και ατομική μορφή του υδρογόνου, που σχηματίζεται σε υψηλές πιέσεις, προτάθηκε ως θεωρία πριν από σχεδόν 80 χρόνια. Έκτοτε οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να την επιβεβαιώσουν μέσω εργαστηριακών πειραμάτων χωρίς επιτυχία. Σε αυτή την νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, μια ομάδα φυσικών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, περιγράφουν τη χρήση ενός ζευγαριού διαμαντιών για να θέσουν υπό υψηλές πιέσεις άτομα υδρογόνου αναλύοντας παράλληλα την συμπεριφορά τους.

Βρήκαν ότι σε πιέσεις που ισοδυναμούν με 3,25 εκατομμύρια φορές την ατμόσφαιρα της Γης, το υδρογόνο εισέρχεται σε μια νέα στερεά φάση, που ονομάζεται φάση V, και αρχίζει να δείχνει κάποιες ενδιαφέρουσες και ασυνήθιστες ιδιότητες. Τα μόρια του άρχισαν να διαχωρίζονται σε απλά άτομα, ενώ τα ηλεκτρόνια των ατόμων άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν εκείνα ενός μετάλλου.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η νέα αυτή φάση είναι μόνο η αρχή του διαχωρισμού και ότι ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις χρειάζονται για τον σχηματισμό της ατομικής και καθαρής μεταλλικής κατάστασης που προβλέπεται από τη θεωρία.

Παραπομπές

Η μελέτη – Evidence for a new phase of dense hydrogen above 325 gigapascals

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *