Ερευνητές παρέχουν τις πρώτες αποδείξεις το πως η αποφρακτική άπνοια του ύπνου προκαλεί ζημιές στον εγκέφαλο

apnea

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA), έχουν αναφέρει την πρώτη απόδειξη ότι η αποφρακτική άπνοια του ύπνου συμβάλλει στην διάσπαση του φραγμού αίματος-εγκεφάλου, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του ιστού του εγκεφάλου.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuroimaging, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, η οποία προσβάλλει αρκετά εκατομμύρια άτομα στο πλανήτη. Η διαταραχή προκαλεί συχνές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, επειδή οι αεραγωγοί περιορίζονται ή κλείνουν.

Το φράγμα αίματος-εγκεφάλου περιορίζει τα επιβλαβή βακτήρια, μολύνσεις και χημικές ουσίες από την είσοδο τους στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι επιβαρυμένη λειτουργία του φραγμού αίματος-εγκεφάλου σχετίζεται με σημαντικές βλάβες στον εγκέφαλο όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η επιληψία, η μηνιγγίτιδα, ή σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Alzheimer και άλλες συνθήκες.

«Βρήκαμε ότι το φράγμα αίματος-εγκεφάλου γίνεται πιο διαπερατό κατά τη διάρκεια της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, μια κατάσταση όπου θα μπορούσε να συμβάλει σε βλάβη του εγκεφάλου, καθώς και ενδεχομένως ενισχύοντας ή επιταχύνοντας την ζημιά», δήλωσε ο Rajesh Kumar, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στα τμήματα αναισθησιολογίας και ραδιολογικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Αυτό το είδος της βλάβης του εγκεφάλου κατά τη αποφρακτική άπνοια του ύπνου, έχει σημαντικές συνέπειες για τη μνήμη, τη διάθεση και ενέχει καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν αναπτύξει φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές θεραπευτικές στρατηγικές για την διόρθωση της λειτουργίας του φραγμού αίματος-εγκεφάλου σε άλλες συνθήκες».

Εγκέφαλοι με αποφρακτική άπνοια του ύπνου

Εγκέφαλοι με αποφρακτική άπνοια του ύπνου

Χάρη στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας κατά τα τελευταία 12 χρόνια, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια της νύχτας που χαρακτηρίζει την αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο με τρόπους που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και το άγχος. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ακραία υπνηλία, χάρη στις συνεχείς νυχτερινές διακοπές, και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και την απώλεια της τεστοστερόνης και των προβλημάτων που σχετίζονται με ενδοκρινικές.

Η βλάβη στον εγκέφαλο πιθανόν προέρχεται εν μέρει από τη μείωση του οξυγόνου στο σώμα ως αποτέλεσμα των επανειλημμένων διακοπών της αναπνοής. Αλλά οι γιατροί δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως τι ακριβώς προκαλεί τη βλάβη του εγκεφάλου και πώς εξελίσσεται. Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της έκθεσης σε οξυγόνο και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη του ιστού, ο Kumar και οι συνεργάτες του δείχνουν για πρώτη φορά ότι αυτή βλάβη συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου.

Η διαπίστωση αυτή έγινε δυνατή μέσω μιας διαδικασίας απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού που χρησιμοποιείται από ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο. Η μη επεμβατική διαδικασία χρησιμοποιεί το αίμα και τα υγρά του εγκεφάλου για να μετρήσει τη διάσπαση του φράγματος αίματος-εγκεφάλου. Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι σε ασθενείς οι οποίοι είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια του ύπνου η οποία δεν είχε ακόμη αντιμετωπιστεί, η διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό, τι ήταν σε υγιείς ανθρώπους.

Παραπομπές

Η μελέτη – Water Exchange across the Blood-Brain Barrier in Obstructive Sleep Apnea: An MRI Diffusion-Weighted Pseudo-Continuous Arterial Spin Labeling Study

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *