Ερευνητές αναφέρουν ότι βρήκαν σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος, της μνήμης και της δομής του εγκεφάλου

Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, ερευνητές δείχνουν ότι τόσο η δομή του εγκεφάλου όσο και αρκετές λειτουργίες μνήμης, συνδέονται με γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος έχει πολλές βασικές λειτουργίες, όπως η προστασία από τα βακτήρια και τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαχωρίζεται από τα ανοσοκύτταρα που βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος, από τον αποκαλούμενο αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος προστατεύει αποτελεσματικά τον εγκέφαλο από τα περισσότερα παθογόνα και τοξίνες.

Μόνο ανοσοποιητικά μικρογλοιακά κύτταρα βρίσκονται στον εγκέφαλο και ο φραγμός αίματος-εγκεφάλου εμποδίζει την είσοδο όλων των άλλων ανοσιακών κυττάρων εκτός εάν ο εγκέφαλος προσβληθεί από ιούς ή άλλα παθογόνα.

Μέχρι πρόσφατα, θεωρείτο ότι η λειτουργία του εγκεφάλου ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από το περιφερειακό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλο.

Τώρα ερευνητές έχουν διεξαγάγει δύο μελέτες, μέσω των οποίων δείχνουν ότι αυτή η σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του εγκεφάλου είναι πιο σημαντική από ότι θεωρείτο προηγουμένως.

Στην πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, οι ερευνητές αναζητούσαν επιγενετικά προφίλ, όπως για παράδειγμα ρυθμιστικά πρότυπα, στο αίμα 533 υγιών νεαρών ενηλίκων.

Στην έρευνα του γονιδιώματός τους, οι ερευνητές αναγνώρισαν ένα επιγενετικό προφίλ που συσχετίζεται έντονα με το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού, ειδικότερα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τις λειτουργίες της μνήμης.

Το εύρημα αυτό επαναλήφθηκε σε ένα άλλο δείγμα αποτελούμενο από 596 συμμετέχοντες. Έδειξε επίσης ότι ειδικά αυτά τα γονίδια, είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση σημαντικών ανοσιακών λειτουργιών στο αίμα που εξηγούν τη σχέση μεταξύ του επιγενετικού προφίλ και των ιδιοτήτων του εγκεφάλου.

Στη δεύτερη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Human Behavior, οι ερευνητές μελέτησαν τα γονιδιώματα υγιών συμμετεχόντων, οι οποίοι θυμόντουσαν τις αρνητικές εικόνες ιδιαίτερα καλά ή ιδιαίτερα κακά.

Μια παραλλαγή του γονιδίου TROVE2, του οποίου ο ρόλος στις ανοσολογικές ασθένειες βρίσκεται υπό έρευνα, συνδέθηκε με την ικανότητα των συμμετεχόντων να θυμούνται έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό αρνητικών εικόνων, ενώ η γενική μνήμη τους παρέμεινε ανεπηρέαστη.

Αυτή η παραλλαγή οδήγησε επίσης σε αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη μνήμη των συναισθηματικών εμπειριών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το γονίδιο TROVE2 συνδέεται με την ένταση των τραυματικών μνημών.

“Παρόλο που οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τους συνδέσμους που ανακαλύψαμε πρέπει να διευκρινιστούν, ελπίζουμε ότι αυτό τελικά θα οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές δυνατότητες”, αναφέρουν οι ερευνητές στις μελέτες τους. “ο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί επακριβώς από ορισμένα φάρμακα και τέτοια φάρμακα θα μπορούσαν επίσης να έχουν θετική επίδραση στις διαταραγμένες λειτουργίες του εγκεφάλου”.

Παραπομπές

Virginie Freytag et al. A peripheral epigenetic signature of immune system genes is linked to neocortical thickness and memory. Nature Communications (2017). DOI:10.1038/ncomms15193

Angela Heck et al. Exome sequencing of healthy phenotypic extremes links TROVE2 to emotional memory and PTSD. Nature Human Behaviour (2017). DOI:10.1038/s41562-017-0081

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *