Ερευνητές ρίχνουν νέο φώς στο πως οι μεγάλοι πλανήτες αερίων σχηματίστηκαν στις απαρχές του Ηλιακού μας συστήματος

image_3149e-Gas-Giants

Οι γιγάντιοι πλανήτες αερίου στο Ηλιακό μας σύστημα πιθανόν σχηματίστηκαν πρώτοι. Ο Δίας και ο Κρόνος πιθανώς συσσώρευσαν τα αέρια από τα οποία αποτελούνται πριν αυτά διασκορπιστούν στο Ηλιακό σύστημα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων εξηγεί πως οι πυρήνες των πλανητών αυτών σχηματίζονται με τη συσσώρευση μικρών «πλανητικών βότσαλων», που κυμαίνονται από εκατοστόμετρα σε μέγεθος, μέχρι το ένα μέτρο.

Παρατηρήσεις νέων ηλιακών συστημάτων δείχνουν ότι οι δίσκοι αερίων που σχηματίζουν τους πλανήτες έχουν συνήθως διάρκεια ζωής από ένα μέχρι δέκα εκατομμύρια χρόνια, που σημαίνει ότι οι γιγαντιαίοι πλανήτες αερίου στο Ηλιακό μας σύστημα σχηματίστηκαν κατά πάσα πιθανότητα μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Σε αντίθεση με τη η Γη, η οποία πιθανώς χρειάστηκε από 30 μέχρι 100 εκατομμύρια χρόνια να σχηματιστεί. Πως λοιπόν, θα μπορούσε ο Δίας και ο Κρόνος να έχουν σχηματιστεί τόσο γρήγορα;

Το καθιερωμένο μοντέλο του σχηματισμού των πλανητών δείχνει ότι οι πυρήνες των μεγάλων αυτών πλανητών σχηματίστηκαν μέσω συγκρούσεων μεταξύ πολύ μεγάλων σωμάτων, 100 μέχρι 1000 χιλιομέτρων σε μέγεθος, γνωστά ως πλανητοειδή. Ωστόσο το μοντέλο αυτό δεν θα επέτρεπε στους πυρήνες να σχηματιστούν αρκετά γρήγορα για να συλλάβουν τα αέρια που συνθέτουν την ατμόσφαιρά τους στις απαρχές του Ηλιακού συστήματος.

Το νέο μοντέλο που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Martin Duncan του πανεπιστημίου Queen στο Κίνγκστον στο Οντάριο, και τους συναδέλφους του, δείχνει ότι οι συγκρούσεις και η συσσώρευση των λεγόμενων «πλανητικών βότσαλων» θα επέτρεπε στους πυρήνες να σχηματιστούν πολύ πιο γρήγορα. Επιπλέον το νέο μοντέλο προβλέπει με ακρίβεια το σχηματισμό ενός έως τεσσάρων πλανητών αερίων, συνεπείς με αυτό που παρατηρούμε στο εξωτερικό Ηλιακό σύστημα.

«Είναι μια ανακούφιση, μετά από πολλά χρόνια από την εκτέλεση προσομοιώσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές του καθιερωμένου μοντέλου, χωρίς επιτυχία, να βρούμε ένα νέο μοντέλο το οποίο να είναι τόσο επιτυχές», δήλωσε ο καθηγητής Martin Duncan.

Παραπομπές

Η μελέτη – Growing the gas-giant planets by the gradual accumulation of pebbles

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *