Ερευνητές δείχνουν ότι μια ορμόνη που σχετίζεται με την γήρανση βρίσκεται υπό γενετικό έλεγχο

Γήρανση

Επιστήμονες από το University of Georgia έχουν δείξει σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Gerontology, ότι μια ορμόνη που έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης βρίσκεται υπό γενετικό έλεγχο, δίνοντας την ευκαιρία στη γενετική να ρυθμίζει τη γήρανση και ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης αυτής (Growth Differentiation Factor 11 – GDF11)στο αίμα, μειώνεται με τη πάροδο του χρόνου. Η αποκατάσταση της GDF11 αντιστρέφει τη γήρανση των καρδιακών αγγείων σε ποντίκια και οδηγεί στη αναζωογόνηση των μυών και του εγκεφάλου, μια ανακάλυψη που αναφέρεται ως μια από τις 10 κορυφαίες ανακαλύψεις στο τομέα της επιστήμης το 2014.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές δείχνουν ότι τα επίπεδα αυτής της ορμόνης καθορίζεται από τα γονίδια, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει ένας πιθανός μηχανισμός με τον οποίο η γήρανση κωδικοποιείται στο γονιδίωμα.

Μελλοντικές μελέτες θα επιδιώξουν να αποκαλύψουν γιατί τα επίπεδα της ορμόνης μειώνονται αργότερα στη ζωή και αν μπορούν να διατηρηθούν για τη πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

«Η ανακάλυψη ότι τα επίπεδα της GDF11 βρίσκονται υπό γενετικό έλεγχο είναι σημαντικού ενδιαφέροντος. Δεδομένου ότι είναι υπό γενετικό έλεγχο, μπορούμε να βρούμε τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα επίπεδα της GDF11 και της μείωσης της με την πάροδο του χρόνου», αναφέρουν οι ερευνητές στη νέα μελέτη.

Παραπομπές

Η μελέτη – Circulating Concentrations of Growth Differentiation Factor 11 Are Heritable and Correlate With Life Span

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *