Ερευνητές προσομοιώνουν τον φλοιό της Γης για να κατανοήσουν τους σεισμούς

seismograpgh

Ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να μετρήσουν την αντίσταση ενός υλικού στη θραύση από τα διάφορα είδη των τεκτονικών κινήσεων του φλοιού της Γης, μια ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των πως οι μεγάλοι σεισμοί και γεγονότα αργής ολίσθησης αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνα χρησιμοποιώντας Carbopol, μια ουσία όπως ένα τζέλ που μπορεί να προσομοιώσει τα χαρακτηριστικά πετρώματα που βρίσκονται στο μεσαίο φλοιό της Γης, καθότι είναι συγχρόνως εύθραυστο και εύπλαστο.

Ερευνητές διεξήγαγαν τεστ διάτμησης στο Carbopol, όπου ένα τμήμα του υλικού σύρεται προς μια κατεύθυνση και ένα άλλο τμήμα τραβιέται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει σε βραχώδεις σχηματισμούς που βρίσκονται στο μεσαίο φλοιό της Γης κατά τη διάρκεια σεισμών ή γεγονότων αργής ολίσθησης, ένα είδος τεκτονικής κίνησης που μοιάζει με σεισμό, αλλά συμβαίνει σε μια πολύ μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Προηγουμένως, σχεδόν όλες οι έρευνες που έγιναν πάνω σε τέτοιες κινήσεις των βραχωδών σχηματισμών, χρησιμοποιήσαν μετρήσεις GPS και συνδέοντας τις μετρήσεις αυτές με τους νόμους της τριβής. Αλλά οι παρατηρήσεις αυτές δεν ασχολήθηκαν με το πώς οι βράχοι συμπεριφέρονται όταν μαλακώσουν υπό πίεση και ψηλές θερμοκρασίες.

«Δεν είναι πραγματικά σαφές το πώς τα γεγονότα αργής ολίσθησης αλληλεπιδρούν με τους σεισμούς, αν μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς ή συμβαίνει το αντίθετο», ανέφερε στη μελέτη η Jacqueline Reber επικεφαλής της μελέτης. «Με την κατανόηση των μηχανισμών πίσω από αυτές τις διεργασίες, ελπίζουμε τελικά να έχουμε καλύτερη εικόνα το πώς σχετίζονται με μεγάλους, καταστροφικούς σεισμούς».

Παραπομπές

Η μελέτη – Experimental demonstration of a semi-brittle origin for crustal strain transients

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *