Ερευνητές έλεγξαν την ταχύτητα του φωτός με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ

Speed-of-Light

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και του πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου έχουν μετρήσει αποτελεσματικά την χωρική συνοχή της ταχύτητας του φωτός δέκα φορές καλύτερα από ποτέ.

Οι αυστηρές μετρήσεις επιβεβαίωσαν επίσης μια βασική συνιστώσα της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν που είναι γνωστή ως «συμμετρία Lorentz», η οποία προβλέπει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι η ίδια σε όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ταχύτητα του φωτός συγκρίνοντας τα εξαιρετικά καθαρά σήματα μικροκυμάτων από δυο κρυογονικούς ταλαντωτές ζαφειριού, κατά τη διάρκεια ενός έτους.

«Η συχνότητα των σημάτων μικροκυμάτων συνδέονται άμεσα με τη ταχύτητα του φωτός», δήλωσε ο Δρ Stephen Parker μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι ερευνητές τοποθέτησαν τους ταλαντωτές μικροκυμάτων κάθετα μεταξύ τους και τους περίστρεφαν μέσω ενός μηχανισμού κάθε 100 δευτερόλεπτα για ένα χρόνο.

Ο Δρ Parker ανέφερε επίσης ότι η ομάδα είναι στη διαδικασία αναβάθμισης του πειράματος και την ενσωμάτωση σε αυτό νέων οπτικών πηγών φωτός κάτι το οποίο θα ανοίξει τις δυνατότητες για μελλοντική έρευνα. Τα αποτελέσματα του πειράματος τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Παραπομπές

Η μελέτη – Direct terrestrial test of Lorentz symmetry in electrodynamics to 10−18

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *