Με τη χρήση laser ερευνητές δημιούργησαν ολόγραμμα που μπορείς να αλληλεπιδράσεις μαζί του

fairies from lasers

Ερευνητές της ομάδας Digital Nature (DNG), χρησιμοποιώντας laser, καθρέπτες και κάμερες κατάφεραν να δημιουργήσουν τρισδιάστατα, διαδραστικά ολογραμμάτα που αποτελούνται από μικροσκοπικά σημεία φωτός τα οποία ονομάζονται voxels.

Χρησιμοποιώντας femtosecond lasers (τα femtosecond lasers είναι lasers τα οποία εκπέμπουν φωτόνια που διαρκούν 30 με 270 femtoseconds, ενώ ένα femtosecond ισούται με ένα τετρακισεκατομμύριον του δευτερολέπτου), η ομάδα των ερευνητών κατάφερε να δημιουργήσει ολογράμματα τα οποία είναι ασφαλές να τα αγγίξουμε. Οι εικόνες είναι τρισδιάστατες, με αναλύσεις έως 200.000 voxels ανά δευτερόλεπτο. Τα voxels είναι το φως που εκπέμπεται από το plasma που δημιουργείται όταν το laser ιονίζει τον αέρα.

Όταν κάποιος αγγίξει το ολόγραμμα το αισθάνεται σαν γυαλόχαρτο, αναφέρει ο Yoichi Ochiai που είναι ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και ορισμένοι το αισθάνθηκαν ως στατικό ηλεκτρισμό.

Για να δημιουργήσουν το ολόγραμμα τους, οι ερευνητές πέρασαν την ακτίνα laser που δημιουργήθηκε από το femtosecond laser μέσω ενός χωρικού διαμορφωτή φωτός, ο οποίος με τη σειρά του καθοδήγησε την ακτίνα μέσα από μια σειρά από φακούς, έναν καθρέφτη και ένα σαρωτή Galvano, ο οποίος χρησιμοποιεί έναν καθρέφτη για να κατευθύνει με ακρίβεια ακτίνες laser. Μια κάμερα κάτω από το ολόγραμμα συλλαμβάνει την αλληλεπίδραση του χρήστη, επιτρέποντας στα voxels να ανταποκρίνονται στα «αγγίγματα».

Ο Yoichi Ochiai αναφέρει πως η δημιουργία αυτού του ολογράμματος είναι απλά μια απόδειξη του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, και τώρα η ομάδα του προσανατολίζεται στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων ολογραμμάτων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *