Ερευνητές με τη χρήση βλαστοκυττάρων προώθησαν την αναγέννηση νευρικών ινών στο νωτιαίο μυελό

Βλαστικά κύτταρα

Βλαστικά κύτταρα έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς, για πρώτη φορά, για την προώθηση της αναγέννησης έπειτα από τραυματισμό σε μια εξειδικευμένη ζώνη των νευρικών ινών που είναι σημαντικές για τη λειτουργία της κίνησης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο στην Ιαπωνία μαζί με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, εμφύτευσαν εξειδικευμένα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα στον τραυματισμένο νωτιαίο μυελό ποντικιών. Τα βλαστικά κύτταρα, που ονομάζονται νευρικά προγονικά κύτταρα, λήφθηκαν από έμβρυα ποντικιών και «οδηγήθηκαν» έτσι ώστε να αναπτυχθούν ως ιστός του νωτιαίου μυελού.

Τα εμφυτεύματα ή μοσχεύματα, προώθησαν μια εκτεταμένη αναγέννηση των τραυματισμένων νευρικών ινών, με τα ποντίκια να δείχνουν βελτίωση στην ικανότητά τους να κινούν τα πρόσθια άκρα τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μοσχεύματα ανθρώπινων νευρικών βλαστοκυττάρων στα τραυματισμένα ποντίκια με παρόμοια αποτελέσματα, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα της μεθόδου αυτής σε όλα τα είδη.

Η φλοιονωτιαία οδός (CST), είναι μια ζώνη των νευρικών ινών που «ταξιδεύει» από τον εγκέφαλο προς τον νωτιαίο μυαλό. Η δομή αυτή είναι πολύ σημαντική για την κινητική λειτουργία στους ανθρώπους. Οι τραυματισμοί στη φλοιονωτιαία οδό μπορεί να οδηγήσουν σε παράλυση. Αρκετή έρευνα έχει γίνει, με κάποια πρόοδο, σχετικά με τη χρήση βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση άλλων συγκροτημάτων νευρικών κυττάρων στον νωτιαίο μυελό.

Η επιτυχία αυτής της τρέχουσας δοκιμής, η οποία περιγράφεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine, είναι πολύ υποσχόμενη για μια μελλοντική θεραπεία σε ανθρώπους με σοβαρά τραύματα του νωτιαίου μυελού. Αλλά πολύ δουλειά πρέπει ακόμη να γίνει πριν αυτές οι επιτυχίες μεταφραστούν σε κλινικές θεραπείες. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για τον καθορισμό του καλύτερου τύπου βλαστικών κυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση και για την δημιουργία ασφαλών μεθόδων εμβολιασμού αυτών των βλαστοκυττάρων.

Παραπομπές

Ken Kadoya, Paul Lu, Kenny Nguyen, Corinne Lee-Kubli, Hiromi Kumamaru, Lin Yao, Joshua Knackert, Gunnar Poplawski, Jennifer N Dulin, Hans Strobl, Yoshio Takashima, Jeremy Biane, James Conner, Su-Chun Zhang, Mark H Tuszynski. Spinal cord reconstitution with homologous neural grafts enables robust corticospinal regeneration. Nature Medicine (2016). DOI: 10.1038/nm.4066

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *