Σαλαμάνδρα 20 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε διατηρημένη σε κεχριμπάρι

image_3142_1-Palaeoplethodon-hispaniolaeΤο κομμάτι του κεχριμπαριού που περιέχει το απολίθωμα έχει ημισφαιρικό σχήμα, και έχει διαστάσεις 20mm σε μήκος, 8 mm σε πλάτος και 8 mm βάθος. Προέρχεται από ένα ορυχείο κεχριμπαριού στη βόρεια οροσειρά της Δομινικανής Δημοκρατίας, μεταξύ του Πουέρτο Πλάτα και του Σαντιάγκο.

«Σοκαρίστηκα όταν είδα για πρώτη φορά το απολίθωμα μέσα στο κεχριμπάρι. Υπάρχουν πολύ λίγα απολιθώματα σαλαμανδρών οποιουδήποτε τύπου, και κανείς δεν έχει βρει ποτέ μια σαλαμάνδρα η οποία να έχει διατηρηθεί μέσα σε κεχριμπάρι», δήλωσε ο καθηγητής George Poinar, επικεφαλής της ομάδας που ανέλυσε το δείγμα και που τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Palaeodiversity.

Η σαλαμάνδρα, που ονομάζεται Palaeoplethodon hispaniolae, ανήκε στην Plethodontidae, μια εκτεταμένη οικογένεια σαλαμανδρών που σήμερα εξακολουθούν να είναι πολύ κοινές στη Βόρεια Αμερική, ιδιαίτερα στα Απαλάχια Όρη.

image_3142_2-Palaeoplethodon-hispaniolae

Αυτή η εικόνα δείχνει το πώς η Palaeoplethodon hispaniolae θα μπορούσε να έμοιαζε στην πραγματική ζωή. Το σχέδιο έδινε από τον George Poinar, Jr. / Oregon State University

«Είχε τη πλάτη και τα πόδια μπροστά έλλειψη διακριτών δαχτύλων. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην ήταν τόσο παραγωγικός ορειβάτης όπως κάποια σύγχρονα είδη και πιθανώς ζούσαν σε μικρά δέντρα ή τροπικά ανθοφόρα φυτά», ανέφερε ο George Poinar.

Η γενεαλογία της Palaeoplethodon hispaniolae μπορεί να πάει πίσω 40 με 60 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η πρώτο-Μεγάλες Αντίλλες, που περιλαμβάνουν πλέον νησιά, όπως η Κούβα, η Τζαμάικα, το Πουέρτο Ρίκο και η Ισπανιόλα, ήταν ακόμα ενωμένη με τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Παραπομπές

Η μελέτη – Palaeoplethodon hispaniolae gen. n., sp. n. (Amphibia: Caudata), a fossil salamander from the Caribbean (Pdf File)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *