Οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη θεραπεία μιας κοινής οφθαλμολογικής διαταραχής

1427472616eye

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έχουν αποκαταστήσει με επιτυχία την όραση σε εργαστηριακά ποντίκια που πάσχουν από μια κοινή αιτία τύφλωσης στους ανθρώπους.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Rob Lucas, καθηγητή της νευροεπιστήμης, πραγματοποίησαν την έρευνα τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, και η οποία μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια ομάδα κληρονομικών διαταραχών του οφθαλμού.

Η θεραπεία λειτουργεί με την ενεργοποίηση μιας ανθρώπινης πρωτεΐνης που ονομάζεται ράβδος οψίνης και έχει ευαισθησία στο φως, στα άθικτα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, έτσι ώστε να τα μετατρέψει σε ειδικά κύτταρα που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς που επιτρέπουν την όραση.

Η θεραπεία δοκιμάστηκε σε ποντίκια που είχαν κληρονομική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς και έτσι ήταν ουσιαστικά τυφλά. Μετά τη θεραπεία τα ποντίκια ήταν σε θέση να διακρίνουν το τρεμάμενο φως από το σταθερό, καθώς και χωροταξικά πρότυπα.

Η Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο: 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι πάσχουν από αυτή.

«Χρησιμοποιώντας μια ανθρώπινη πρωτεΐνη, είναι ένα πλεονέκτημα καθώς είναι λιγότερη βλαβερή και εύκολο να παραχθεί», δήλωσε ο Rob Lucas. «Στόχος μας είναι να βρούμε τρόπους για την αποκατάσταση της φωτοευαισθησίας στον αμφιβληστροειδή σε συνθήκες όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια στην οποία η απώλεια των ραβδίων και κωνίων που είναι φωτοϋποδοχείς οδηγούν στην τύφλωση».

Παραπομπές

Η μελέτη – Restoration of Vision with Ectopic Expression of Human Rod Opsin

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *