Επιστήμονες ανακαλύπτουν την αιτία και πιθανή θεραπεία της μυϊκής αδυναμίας και απώλειας κατά τη γήρανση

section of a sceletal muscle

Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε τη δύναμη μας αλλά και τη μυϊκή μας μάζα. Ωστόσο η απώλεια αυτή της μυϊκής μάζας και η συσχέτιση της με την ηλικία έχει παραμείνει ένα μυστήριο.

Επιστήμονες όμως του πανεπιστημίου της Αϊόβα έχουν ανακαλύψει το πρώτο παράδειγμα μιας πρωτεΐνης που προκαλεί μυϊκή αδυναμία και απώλεια κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Η πρωτεΐνη ATF4 μεταβάλλει τις εκφράσεις των γονιδίων στο σκελετικό μυ, προκαλώντας μείωση της πρωτεϊνοσύνθεσης μυών, της δύναμής τους και της μάζας τους. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Chemistry, εντόπισε επίσης δυο φυσικές ενώσεις , που βρίσκονται η μια στις πράσινες ντομάτες και η άλλη στα μήλα, οι οποίες μειώνουν την δραστηριότητα της πρωτεΐνης ATF4 στους γερασμένους σκελετικούς μυς. Τα ευρήματα αυτά της μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες που σχετίζονται με την μυϊκή και αδυναμία και ατροφία.

«Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε από τη δική μας εμπειρία ότι η μυϊκή αδυναμία και ατροφία είναι μεγάλα προβλήματα καθώς εμείς μεγαλώνουμε», δήλωσε ο Christopher Adams, MD, Ph.D., καθηγητής παθολογίας στο Carver College of Medicine και επικεφαλής της μελέτης. «Αυτά τα προβλήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας και της υγείας μας».

Ο Christopher Adams και η ομάδα του, σε προηγούμενή τους μελέτη έχουν εντοπίσει την ένωση ουρσολικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στη φλούδα μήλου και την ένωση tomatidine που βρίσκεται στις πράσινες ντομάτες, οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν την οξεία μυϊκή εξασθένηση που προκαλείται από την πείνα και την αδράνεια.

Στην νέα τους μελέτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ουρσολικό οξύ και η tomatidine μείωσαν δραματικά την μυϊκή αδυναμία και ατροφία που σχετίζεται με την ηλικία σε ποντίκια. Τα ηλικιωμένα ποντίκια που είχαν αδύναμους και ατροφικούς μυς τράφηκαν με δίαιτες που στερούνταν ή που περιείχε είτε 0,27 τοις εκατό ουρσολικό οξύ, ή 0,05 τοις εκατό tomatidine για δύο μήνες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και οι δύο ενώσεις αύξησαν την μυϊκή μάζα κατά 10 τοις εκατό, και το πιο σημαντικό, βελτίωσαν την ποιότητα των μυών και τη δύναμή τους κατά 30 τοις εκατό. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ενώσεις αυτές αποκαταστήσαν σε μεγάλο βαθμό την μυϊκή μάζα και δύναμη στα επίπεδα νέων ενήλικων μυών.

«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, το ουρσολικό οξύ και η tomatidine φαίνεται να έχουν πολλές δυνατότητες ως εργαλεία για την αντιμετώπιση της μυϊκής αδυναμίας και ατροφίας κατά τη γήρανση», δήλωσε ο Christopher Adams. « Σκεφτήκαμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το ουρσολικό οξύ και τη tomatidine ως εργαλεία για να βρούμε την αιτία της αδυναμίας των μυών και της ατροφίας τους κατά τη διάρκεια της γήρανσης».

Παραπομπές

Η μελέτη – Identification and Small Molecule Inhibition of an ATF4-dependent Pathway to Age-related Skeletal Muscle Weakness and Atrophy

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *