Επιστήμονες “διαγράφουν” τον ιό HIV από το ανθρώπινο DNA

Capture

Για δεκαετίες τώρα η ανθρωπότητα ψάχνει το τρόπο να απαλλαγεί από τον ιό του HIV καθότι με την εισαγωγή του στο ανθρώπινο σώμα προσκολλάται με ολόκληρο το γονιδίωμα του στο ανθρώπινο DNA, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση μιας θεραπείας. Αυτή η προσκόλληση στο ανθρώπινο DNA, καθιστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανίκανο να αντισταθεί προστατεύοντας τον οργανισμό μας.

Ερευνητές όμως στο Πανεπιστήμιο Temple ενδεχομένως να βρήκαν ένα τρόπο να απαλλάξουν ένα μολυσμένο από τον ιό του HIV κύτταρο χρησιμοποιώντας ένα HIV “editor”, όπως τον ονόμασαν. Αναλύοντας το μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος που είναι αφιερωμένο στη καταπολέμηση των λοιμώξεων, η ομάδα δημιούργησε κλώνους “guide RNA” οι οποίοι αποτελούνται από 20 νουκλεοτίδια. Αυτά τα νουκλεοτίδια είναι δομικές μονάδες.

Οι κλώνοι αυτοί στη συνέχεια εγχύθηκαν σε κύτταρα τα οποία συνήθως μολύνονται με τον ιό του DNA, όπως τα κύτταρα Τ (T-Cells). Με την παρουσία τους σε αυτά τα κύτταρα αυτοί οι κλώνοι στοχεύουν τα ακραία τμήματα της γονιδιακής δεξαμενής του ιού αφαιρώντας και τα 9,079 νουκλεοτίδια που απαρτίζουν το γονιδίωμά του. Οι κλώνοι του “guide RNA”, δεν περιέχουν αλληλουχίες ανθρώπινου DNA, κατά την έξοδό τους από το μολυσμένο κύτταρο αφήνοντας το χωρίς τον ιό του HIV.

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια για την εξάλειψη του ιού HIV, από ανθρώπινα κύτταρα και θα μπορούσε επίσης να είναι και μία θεραπεία για άλλες μολύνσεις ανάφεραν οι ερευνητές.

Πηγή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *