Η αυτογνωσία σύμφωνα με νέα έρευνα δεν είναι μοναδική για την ανθρωπότητα

Self-awareness-squirrel

Νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick, διαπίστωσε πως ότι οι άνθρωποι και άλλα ζώα τα οποία είναι ικανά να προσομοιώνουν διανοητικά το περιβάλλον τους, απαιτούν τουλάχιστον μια πρωτόγονη αίσθηση του εαυτού. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οποιοδήποτε ζώο που μπορεί να προσομοιώσει το περιβάλλον του πρέπει να έχει μια μορφή αυτογνωσίας.

Παρόλο που συχνά η αυτογνωσία θεωρείται πως αποτελεί ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, εντούτις η μελέτη αυτή καταδεικνύει ότι η αυτογνωσία δεν είναι μοναδική για την ανθρωπότητα και είναι πιθανό να είναι κοινή μεταξύ των ζώων.

Οι ερευνητές του τμήματος Φυσιολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Warwick, χρησιμοποίησαν πειράματα σκέψης για να προσδιορίσουν ποιές ικανότητες πρέπει ένα ζώο να έχει έτσι ώστε να μπορούν να προσομοιώνουν διανοητικά το περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το 1950 σε αρουραίους που κινούνταν σε λαβύρινθους φτιαγμένους στο εργαστήριο. Παρατηρήθηκε ότι οι αρουραίοι, σε σημεία στο λαβύρινθο όπου χρειαζόταν να παρθούν αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια, συχνά σταματούσαν και εμφάνιζαν χαρακτηριστικά κάποιου ο οποίος σκέφτεται τις πιθανές εκβάσεις των πράξεων του.

Πρόσφατες έρευνες στη νευρολογία, διαπίστωσαν πως σε αυτά τα “σημεία επιλογής”, αρουραίοι αλλά και άλλα σπονδυλωτά ενεργοποιούν τις περιοχές του ιππόκαμπου τους που συνδέεται με την διανοητική προσομοιώση του περιβάλλοντος αλλά και τις μελλοντικές επιλογές για πράξεις που θα γίνουν σε αυτό το περιβάλλον.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο καθηγητής Thomas Hills, του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Warwick, είπε : “Η μελέτη αυτή απαντά σε ένα πολύ παλιό ερώτημα : Έχουν τα ζώα μια αίσθηση του αυτού τους; Πρώτος μας στόχος ήταν να κατανοήσουμε τις τελευταίες νευρολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ζώα μπορούν να προβάλουν τον εαυτό τους στο μέλλον. Καταλήξαμε στο ότι προκειμένου να το πράξουν αυτό, πρέπει να έχουν μια αρχέγονη αίσθηση του εαυτού τους”.

Πηγή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *