Η αίσθηση της όσφρησης είναι αυστηρά προσωπική, μια νέα μελέτη υποδηλώνει

Venta-scent

Ένα νέο τεστ μπορεί να διακρίνει τα άτομα με βάση την αντίληψη τους για τις οσμές, αντανακλώντας πιθανώς την γενετική σύσταση ενός ατόμου, επιστήμονες αναφέρουν σε μια εργασία η οποία δημοσιοποιήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται μια συγκεκριμένη οσμή παρόμοια. Αλλά τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα μοριακά «μηχανήματα» που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για την ανίχνευση της μυρωδιάς είναι περίπου 30 τοις εκατό διαφορετικά ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, αναφέρει ο νευροεπιστήμονας Noam Sobel του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ. Αυτή η μεταβολή σημαίνει ότι η αίσθηση σχεδόν κάθε ατόμου της όσφρησης είναι ελαφρά διαφορετική. Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ αναπτύξει ένα τρόπο για να ελέγξει αυτή την αισθητηριακή μοναδικότητα, προσθέτει ο Sobel.

Ο Sobel και οι συνεργάτες του, σχεδίασαν ένα ευαίσθητο πείραμα μυρωδιάς το οποίο αποκαλούν «οσφρητικό δακτυλικό αποτύπωμα». Στο πείραμα, ζητήθηκε από τα άτομα τα οποία έλαβαν μέρος να βαθμολογήσουν πόσο έντονες ήταν 28 οσμές με βάση 50 επίθετα όπως «ευχάριστη» ή «οσμή καρυδιού».

Όλα τα 89 άτομα που έλαβαν μέρος στο πείραμα είχαν ξεχωριστή οσφρητικό δακτυλικό αποτύπωμα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι με μόλις επτά οσμές και 11 περιγραφές θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν κάθε άτομο από το σύνολο των 89 ατόμων. Με 34 οσμές, 35 περιγραφές και περίπου πέντε ωρών δοκιμών ανά άτομο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν μεμονωμένα να αναγνωριστούν περίπου επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού.

Οι άνθρωποι με παρόμοια οσφρητικά δακτυλικά αποτυπώματα έδειξαν  επίσης ομοιότητα στα γονίδια τους για πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που συνδέονται με την οσμή του σώματος και την επιλογή συντρόφου. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μυρωδιά για την ανίχνευση γενετικών ομοιοτήτων με άλλους και να αποφευχθεί η ενδογαμία, αναφέρει ο νευροεπιστήμονας Joel Mainland του Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το οσφρητικό δακτυλικό αποτύπωμα θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο για ασθένειες που επηρεάζουν την όσφρηση, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον, αναφέρει καταληκτικά στην εργασία ο Sobel.

Πρωτότυπο άρθρο – Individual olfactory perception reveals meaningful non-olfactory genetic information (Online Edition of Proceedings of the National Academy of Sciences)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *