Επτά αλήθειες για τα αντιβιοτικά που όλοι πρέπει να κατανοήσουμε

Antibiotics - Medical Concept. Composition of Medicamen.

Η παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας που αφορά την ανθεκτικότητα απέναντι στα αντιβιοτικά είναι στο προσκήνιο. Τι διακυβεύεται είναι η επικείμενη απώλεια των αντιβιοτικών που απειλεί τη σύγχρονη ιατρική όπως την ξέρουμε.

Υπήρξε μια δραματική αύξηση σε βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή 700,000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από ανθεκτικές σε αντιβιοτικά λοιμώξεις. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε δέκα εκατομμύρια έως το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Μακριά από το να είναι πρόβλημα κάποιου άλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation), εξέδωσε μια μελέτη που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την αντοχή στα αντιβιοτικά, και τονίζει κάποιες κοινές παρανοήσεις που είναι κινητήριες δυνάμεις στη τρέχουσα κρίση υγείας που αφορά τα αντιβιοτικά. Πιο κάτω παραθέτουμε επτά από αυτές τις παρανοήσεις.

1. Τα αντιβιοτικά δεν θα προκαλέσουν ανθεκτικότητα αν τα παίρνω σωστά – Λάθος

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά οφείλεται στην Δαρβινική φυσική επιλογή. Για χιλιάδες χρόνια τα βακτήρια έπρεπε να προστατεύουν τον εαυτό τους από χημικές ουσίες που παράγονταν από άλλα βακτήρια και μύκητες, με σκοπό να τα σκοτώσουν. Από το 1928, όταν ο Alexander Fleming ανακάλυψε την πενικιλίνη, έχουμε αξιοποιήσει αυτές τις χημικές ουσίες ως αντιβιοτικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σωστές συνθήκες, τα ανθεκτικά βακτήρια αναπαράγονται και μπορεί είτε να προκαλέσουν μολύνσεις σε ασθενείς, είτε αποικίζουν το δέρμα και επιφάνειες του σώματος. Είναι σε θέση στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλο άνθρωπο για παράδειγμα με την αφή. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια εξαπλώνονται, ιδιαίτερα στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, αν οι επαγγελματίες υγείας δεν εφαρμόζουν καλή υγιεινή των χεριών.

Ωστόσο, όσο και να λαμβάνεται ένα αντιβιοτικό με το «σωστό» τρόπο, μπορεί ακόμα να προκαλέσει ανθεκτικότητα.

2. Είναι το σώμα μας που γίνεται ανθεκτικό στο αντιβιοτικό

Όχι, είναι τα βακτήρια και όχι το σώμα μας.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να αλλάξουμε για το σώμα μας, μέσω του οποίου θα ξεπεραστεί ή ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

3. Τα αντιβιοτικά είναι η θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα και της γρίπης – Λάθος

Τα αντιβιοτικά είναι ενεργά μόνο κατά των βακτηρίων. Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και τα περισσότερα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούμε, τόσο πιο ανθεκτικά βακτήρια θα επιλέγονται μέσω της φυσικής επιλογής και θα αυξηθούν σε αριθμούς.

Η υπερβολική και κακή χρήση των αντιβιοτικών για ιογενείς λοιμώξεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αύξησης της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά στο κόσμο. Το μόνο αποτέλεσμα της λήψης αντιβιοτικού για το κρυολόγημα είναι ότι μπορεί να βλάψετε τον εαυτό σας από ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντιβιοτικών.

4. Αν αισθάνομαι καλύτερα, μπορώ να σταματήσω τα αντιβιοτικά μου – Λάθος

Αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση. Αυτό εξαρτάται σαφώς από το αν παίρνετε το αντιβιοτικό για μια βακτηριακή λοίμωξη, ή λάθος, ας πούμε, για μια ιογενή λοίμωξη. Αν αυτή είναι η περίπτωση, τότε η μικρότερη χρήση αντιβιοτικών τόσο το καλύτερο.

Αλλά εάν έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη που χρειάζεται θεραπευτική αγωγή με ένα αντιβιοτικό, τότε είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνεται το αντιβιοτικό όπως έχει προβλεφθεί από τον γιατρό. Τα συμπτώματα μας συνήθως βελτιώνονται πριν σκοτωθούν όλα τα βακτήρια και αντιμετωπιστούν από τον οργανισμό.

Εάν σταματήσετε αντιβιοτικά σας νωρίς, ή αν χάσετε δόσεις, τότε η ποσότητα του αντιβιοτικού που είναι διαθέσιμο για να σκοτώσει τα βακτήρια δεν είναι αρκετό και τα βακτήρια είναι ακόμη σε θέση να αναπαράγουν. Είναι πιο εύκολο για τα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά αν υπάρχει πολύ λίγο αντιβιοτικό παρόν. Έτσι πάντα να ολοκληρώνεται την λήψη των αντιβιοτικών στο συνολική τους διάρκεια όπως σας έχει λεχθεί από τον θεράποντα ιατρό σας και μην τα σταματήσετε μόνο και μόνο επειδή αισθάνεστε καλύτερα.

5. Μπορώ να πάρω αντιβιοτικά που έχουν μείνει από άλλους ή συγγενείς και φίλους- Λάθος

Ποτέ μην παίρνετε αντιβιοτικά που έχουν απομείνει από προηγούμενες θεραπείες ή σας έχουν δοθεί από την οικογένεια ή φίλους σας. Πάρτε μόνο αντιβιοτικά από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας έπειτα από συνταγή γιατρού. Υπάρχουν δυο καλοί λόγοι για αυτό.

Αντιβιοτικά τους οποίους η ημερομηνία έχει παρέλθει είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ανθεκτικότητα, καθώς το δραστικό συστατικό μπορεί να έχει απομειωθεί και αντιβιοτικά που μας δίνονται από άλλους ανθρώπους μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφορετικών λοιμώξεων, πράγμα που σημαίνει ότι η μόλυνσή σας δεν θα αντιμετωπιστεί σωστά και επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες τα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά.

6. Η ανθεκτικότητα συμβαίνει μόνο από την επαναλαμβανόμενη χρήση – Λάθος

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μπορεί να συμβεί κάθε φορά που παίρνετε ένα αντιβιοτικό, είτε πρόκειται για μία λήψη είτε για πολλαπλούς κύκλους επανάληψης. Τα περισσότερα αντιβιοτικά λαμβάνεται τόση μεγαλύτερη ανθεκτικότητα μπορεί να συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμβεί με μια μόνο λήψη αντιβιοτικού.

7. Είναι σφάλμα του Ιατρικού επαγγέλματος – Λάθος

Είναι δίκαιο να πούμε ότι το ιατρικό επάγγελμα έχει απογοητεύσει το ευρύ κοινό. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και την κατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Η πίεση στους γιατρούς και του νοσοκομειακού προσωπικού να συνταγογραφούν αντιβιοτικά από το κοινό μπορεί να είναι πολύ έντονη. Η καλή πρακτική υπονομεύεται συχνά από αβεβαιότητα, είτε λόγω έλλειψης γνώσεων ή την έλλειψη point-of-care διάγνωσης.. Οι πίεση από τους ασθενείς για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών επιδεινώνει το πρόβλημα.

Σε τελική ανάλυση είναι γεγονός πως όλοι είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον μας. Τα αντιβιοτικά είναι ένα παγκόσμιο κοινό καλό. Ανήκουν σε όλους έτσι ώστε ό,τι ένα άτομο κάνει επηρεάζει το επόμενο. Ήρθε η ώρα όλοι μας να δουλέψουμε για να επιβραδύνουμε την αδυσώπητη αύξηση της βακτηριακής αντοχής στα αντιβιοτικά μέσω διόρθωσης της ακατάλληλης χρήσης αυτού του ζωτικού πόρου.

Παραπομπές

Antibiotic resistance : Multi-country public awareness survey (pdf)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *