Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Behavior Therapy και Experimental Psychiatry, ο ύπνος λιγότερο από 8 ώρες τη νύχτα συνδέεται με επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις όπως αυτές που παρατηρούνται στο άγχος ή την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το χρόνο και τη διάρκεια του ύπνου σε άτομα με μέτρια έως υψηλά επίπεδα επαναλαμβανόμενων αρνητικών σκέψεων.

Πενήντα δύο ενήλικες εκτέθηκαν σε διαφορετικές εικόνες που προορίζονταν να προκαλέσουν συναισθηματική ανταπόκριση και οι ερευνητές παρακολούθησαν την προσοχή τους μέσω των κινήσεων των ματιών τους.

Ανακάλυψαν ότι οι τακτικές διαταραχές του ύπνου σχετίζονται με δυσκολία στη μετατόπιση της προσοχής κάποιου από τις αρνητικές πληροφορίες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι μέρος αυτού που κάνει τις αρνητικές ενοχλητικές σκέψεις να παραμείνουν γύρω και να παρεμβαίνουν στη ζωή των ανθρώπων.

“Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι σε αυτή τη μελέτη είχαν κάποιες τάσεις να έχουν σκέψεις κολλημένες στο κεφάλι τους και η αυξημένη αρνητική σκέψη τους δυσκολεύει να απεμπλακούν από τα αρνητικά ερεθίσματα που τους εκθέσαμε”, αναφέρουν στην μελέτη τους οι ερευνητές.

“Ενώ άλλα άτομα μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αρνητικές πληροφορίες και να προχωρούν, οι συμμετέχοντες είχαν πρόβλημα να το αγνοήσουν. Αυτές οι αρνητικές σκέψεις πιστεύεται ότι αφήνουν τα άτομα ευάλωτα σε διαφορετικούς τύπους ψυχολογικών διαταραχών, όπως άγχος ή κατάθλιψη”.

“Ανακαλύψαμε με την πάροδο του χρόνου ότι αυτό μπορεί να είναι σημαντικό – αυτή η επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη είναι σχετική με αρκετές διαφορετικές διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη και πολλά άλλα πράγματα”.

“Αυτό είναι πρωτότυπο στο ότι ερευνούμε την αλληλεπικάλυψη μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και του τρόπου που επηρεάζουν αυτές τις βασικές διαδικασίες που βοηθούν στην παραβίαση αυτών των αρνητικών σκέψεων”.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι θα διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ανακάλυψη, αξιολογώντας πώς ο χρονισμός και η διάρκεια του ύπνου μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή διατήρηση ψυχολογικών διαταραχών.

Εάν οι υποθέσεις τους είναι ορθές, η έρευνά τους θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στους ψυχολόγους να θεραπεύσουν το άγχος και την κατάθλιψη παράλληλα με τη χρήση φαρμάκων, μεταβάλλοντας τους κύκλους ύπνου των ασθενών σε υγιέστερο χρόνο ή καθιστώντας πιο πιθανό ότι ένας ασθενής θα κοιμηθεί όταν πέσει στο κρεβάτι.

Παραπομπές

Jacob A. Nota et al. Shorter sleep duration and longer sleep onset latency are related to difficulty disengaging attention from negative emotional images in individuals with elevated transdiagnostic repetitive negative thinking. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry (2018). DOI: 10.1016/j.jbtep.2017.10.003

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *