Η απώλεια ύπνου μπορεί να μεταβάλει τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το βιολογικό μας ρολόι

Sleepless-NightsΣουηδοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα έχουν δείξει ότι τα γονίδια που ελέγχουν τα βιολογικά ρολόγια στα κύτταρα σε όλο το σώμα, αλλάζουν όταν χάσουμε έστω και μια νύχτα ύπνου, σε μία μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Endocrinology and Metabolism.

«Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο μεταβολισμός μας επηρεάζεται αρνητικά από την απώλεια ύπνου και η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Καθότι οι έρευνες έχουν δείξει πως η αλλαγή στα βιολογικά ρολόγια στα ζώα μπορεί να προκαλέσει αυτές τις νοσηρές καταστάσεις, τα τρέχοντα αποτελέσματά μας μας δείχνουν ότι οι αλλαγές των γονιδίων μας που ελέγχουν αυτά τα βιολογικά ρολόγια μπορεί να συνδέονται με αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την απώλεια ύπνου», αναφέρει ο Jonathan Cedernaes, επικεφαλής της έρευνας και ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 15 υγιείς άνδρες με φυσιολογικό βάρος που δε δυο ξεχωριστές περιπτώσεις ήρθαν στο εργαστήριο για δύο νυχτερινές διαμονές. Κατά το δεύτερο βράδυ οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν ως συνήθως (πάνω από οκτώ ώρες) σε μία από τις δυο συνεδρίες, ενώ κρατήθηκαν ξύπνιοι στην άλλη από αυτές τις συναντήσεις, αλλά με τυχαία σειρά. Για να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, οι συνθήκες φωτισμού, της πρόσληψης τροφής και τα επίπεδα δραστηριότητας ήταν αυστηρά ελεγχόμενες και οι συμμετέχοντες είχαν περιοριστεί στο κρεβάτι όταν κρατήθηκαν ξύπνιοι.

Μετά τη δεύτερη νύχτα και στις δυο περιπτώσεις όπου οι άνδρες μελετήθηκαν, μικρά δείγματα ιστού ελήφθησαν από το επιφανειακό λίπος του στομαχιού, και από το μυ στο μηρό – δύο είδη ιστών που είναι σημαντικοί για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και τον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα. Δείγματα αίματος λήφθηκαν επίσης πριν και μετά αφού οι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει ένα διάλυμα ζάχαρης για να εκλεχθεί η ευαισθησία της ινσουλίνη τους, μια πρακτική που συνήθως γίνεται για να αποκλειστεί η παρουσία διαβήτη ή μιας μεταβολικής κατάστασης που ονομάζεται μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να προηγηθεί του διαβήτη τύπου 2.

Μοριακές αναλύσεις των δειγμάτων ιστών που συλλέγηκαν, έδειξαν ότι η ρύθμιση και η δραστηριότητα των γονιδίων του βιολογικού ρολογιού μεταβλήθηκε μετά από μια νύχτα απώλειας ύπνου. Η δραστηριότητα των γονιδίων ρυθμίζεται από ένα μηχανισμό που ονομάζεται επιγενετική. Πρόκειται για χημικές τροποποιήσεις στο μόριο του DNA, όπως ομάδες μεθυλίου – μια διαδικασία που ονομάζεται μεθυλίωση – οι οποίες ρυθμίζουν το πώς τα γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την απώλεια ύπνου ο αριθμός αυτών των χημικών τροποποιήσεων στο μόριο του DNA αυξήθηκαν.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι που δείχνουμε άμεσα ότι επιγενετικές αλλαγές μπορούν να συμβούν μετά την απώλεια του ύπνου σε ανθρώπους, αλλά και σε σε αυτούς τους σημαντικούς ιστούς», ανέφερε ο Δρ Cedernaes. «Ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μεθυλίωση αυτών των γονιδίων μπορεί να τροποποιηθεί τόσο γρήγορα, και ότι θα μπορούσε να συμβεί για αυτά τα σημαντικά για το μεταβολισμό γονίδια», κατέληξε στη συνέχεια ο Δρ Cedernaes.

Συνδέσεις – Links

The Paper – Acute sleep loss induces tissue-specific epigenetic and transcriptional alterations to circadian clock genes in men

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

1 Response

  1. kostadin burnev says:

    Prepi na jumume kala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *